Kvůli obnovitelným zdrojům zdraží Němcům elektřina o víc než desetinu

Energetická revoluce se německým domácnostem prodraží. Může za to další navýšení ekologické přirážky na rozvoj obnovitelných zdrojů. V průměru tak Němci zaplatí od ledna za elektřinu až o 11 procent víc. Jde o největší zdražení za posledních 10 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Instalace pohyblivých solárních panelů ve fotovoltaické elektrárně ve městě Hami v severozápadní Číně

Instalace pohyblivých solárních panelů ve fotovoltaické elektrárně ve městě Hami v severozápadní Číně | Zdroj: ČTK

Drasticky narůstající cenu proudu pro německé domácnosti způsobují masivně přibývající solární zařízení. Jejich producenti mají přitom garantované výkupní ceny na 20 let dopředu.

Podle kancléřky Merkelové se energetická změna bez cenových úprav neobejde. „Když se podíváte, jak rostou ceny topných olejů, jak se mění ceny za plyn, tak náklady na elektřinu jsou v porovnání s tím poloviční."

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystaném zdražení elektřiny v Německu i ČR informoval Jaroslav Skalický z ekonomické redakce

Spotřebitelské svazy ovšem poukazují na to, že v průměru domácnosti zaplatí v přepočtu až o 1500 korun víc. Navrhují proto zavedení sociálních tarifů.

Německo se po havárii v japonské Fukušimě rozhodlo postupně zastavit jaderné elektrárny. Nezbývá mu tedy nic jiného, než zvyšovat podíl energie z obnovitelných zdrojů. Jejichž produkce je ale tak drahá, že se nemůže prodávat na konkurenčním trhu, a stát se zavázal výrobcům garantovat vysoké výkupní ceny.

Tento doplatek však neplatí vláda, ale odběratelé, a největší část připadá na domácnosti. Běžná německá domácnost tak příští rok zaplatí zhruba o sto eur více než letos, celkově v přepočtu přes 6000 korun. Řada firem je od přirážky osvobozena, aby se nesnižovala konkurenschopnost německého průmyslu.

Rozvoj obnovitelných zdrojů Němci podporují

V Německu lidé dlouhé roky proti energii z jádra hlasitě protestovali, takže jsou dnes ochotní si za ’zelenou‘ energii připlatit. Ale rozhodně ne všichni – názory se odvíjejí od ekonomické situace rodiny. 93 procent souhlasí s intenzivnějším rozvojem obnovitelných zdrojů energie, chystané zvednutí zelené přirážky ale více než polovina pokládá už za příliš vysoké.

Zdá se, že se teď Německo - i když z jiného důvodu – dostalo do podobné situace jako Česko před dvěma roky, kdy se dotace dostaly neúnosně vysoko. I v Německu jde ekologická přirážka hlavně do kapes producentů solárních panelů a větrných generátorů a Německo bude chtít podporu obnovitelných zdrojů výrazně změnit. Protože celkové náklady mají přesáhnout 20 miliard eur.

Německý ministr životního prostředí plánuje zásadní reformu, která by problém s drahou ’zelenou‘ energií nějak vyřešila.

„Došel jsem k výsledku, že je absolutně nevyhnutelná reforma energetického zákona. Ale nemyslím si, že tím správným řešením by bylo snížení daně na elektrickou energii. Nijak by to nepomohlo těm, kteří se budou se zvýšenými cenami potýkat v první řadě – tedy rodinám s nižšími příjmy,“ prohlásil spolkový ministr životního prostředí.

Ceny elektřiny porostou i v Česku

Ceny elektřiny příští rok porostou také v České republice, a to rovněž kvůli podpoře obnovitelných zdrojů. Cena samotné výroby elektřiny ale bude napřesrok nejspíš klesat. Letos je podpora obnovitelných zdrojů skoro 36 miliard korun, v příštím roce to bude už 44 miliard.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vojtěch Kotecký z hnutí Duha mluví o obnovitelných zdrojích ve Stalo se dnes na Radiožurnálu

Za jednu spotřebovanou megawatthodinu se příspěvek zvýší ze 419 korun na zhruba 590, přesné číslo Energetický regulační úřad teprve oznámí. Stát částečně na podporu přispívá, jinak by to bylo 760 korun. Poplatek pro domácnosti se zvyšuje i proto, že stát svůj příspěvek o 2 miliardy snižuje, ze zmíněných 44 miliard zaplatí jen 10.

Poplatky na podporu obnovitelných zdrojů jsme začali platit v roce 2005, ještě před třemi lety to byla padesátikoruna na kilowatthodinu, v příštím roce to bude víc než desetkrát tolik.

„Energie z malých, domácích, českých zdrojů je hlavně hrozně chytrá pojistka proti ještě mnohem horším cenám. Pojistka proti rostoucí ceně fosilních paliv,“ řekl Vojtěch Kotecký z hnutí Duha.

Klára Stejskalová, Jaroslav Skalický, Martin Křížek, mta, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme