Kvůli pádu cen a suchu trvají zemědělci na rychlé pomoci. Protestovat ale nebudou

Nízké výkupní ceny mléka a masa i následky sucha trápí české zemědělce. Jak dnes uvedlo vedení Agrární komory, farmáři sice nebudou připravovat žádné protesty, ale žádají po ministerstvu zemědělství urychlenou finanční pomoc. Resort přislíbil, že se pokusí dát zemědělcům dalších více než 300 milionů korun jako mimořádnou podporu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dojnice v Zemědělské společnosti v Havlíčkově Borové

Dojnice v Zemědělské společnosti v Havlíčkově Borové | Foto: Hana Mikulincová | Zdroj: Český rozhlas

Agrární komora souhlasí s formami pomoci, které ministerstvo prosazuje, jeho postup jí ale připadá příliš pomalý. Farmáři totiž podle ní potřebují pomoc hned.

„Resort ministerstva zemědělství se v řešení ubírá převážně správným směrem, nicméně ve srovnání s ostatními státy má zpoždění jak v legislativní, tak faktické implementaci," řekl prezident Agrární komory Miroslav Toman.

„A zemědělcům postiženým výrazným dlouhotrvajícím propadem cen chybí především okamžitá finanční podpora.“

„Dalším problémem bylo také sucho. A tam má vyplácení finanční újmy opravdu velké zpoždění zvláště ve srovnání s Polskem,“ postěžoval si Toman.

Resort slíbil další podporu

Kvůli výraznému poklesu výkupních cen mléka a vepřového masa podpoří ministerstvo zemědělství chovatele dojnic a prasat a vyplatí jim mimořádné podpory v celkové výši 620 milionů korun. Připravuje i další druhy pomoci.

„Zemědělcům dneska podporujeme výrobu mléka zhruba necelou jednou korunou na litr a nastavením podmínek, jako jsou platby na mléčné krávy přes bílkovinné plodiny,“ připomněl šéf resortu Marian Jurečka z KDU-ČSL.

„Zároveň také připravujeme další opatření, jako je zavedení zelené nafty pro živočišnou výrobu od příštího roku. Plus národně-dotační titul, který bude zaměřen na kvalitu mléka u producentů i zpracovatelů a na zlepšení životních podmínek hospodářských zvířat,“ oznámil ministr.

Jitka Hanžlová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme