Kvůli počasí bude méně medu. Jeho ceny proto zřejmě stoupnou

Letošní poněkud bláznivé počasí nepříjemně ovlivňuje práci včelařů. Včelstva nejprve devastovala dlouhá zima, rychlý nástup jara a silné deště. Nyní jim zatápí příliš velká horka. Už v tuto chvíli je jisté, že medu bude líbě a heci ceny kvůli tomu vzrostou.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Včely na plástvi | Foto: Ekocentrum Oldřichov v Hájích

Pracovité včely vytvářejí ve svých úlech opravdové přírodní poklady. Například propolis, jakýsi včelí stavební materiál, má takové vlastnosti, že doktor Jiří Brožek z něj připravuje léčiva:

„To je vynikající imunomodulační preparát, který pomáhá řadě klinických jednotek k úspěšnému doléčení. Podařilo se nám vyrobit řadu preparátů z tohoto výrobku a většinou fungují v zahraničí, protože tady o to nebyl příliš velký zájem.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaká bude letos nadílka medu, zjišťoval redaktor Českého rozhlasu Zdeněk Trnka.

Z medu se vyrábí potraviny, medovina i kosmetika. Jaroslav Lstibůrek z Domažlic dokonce z medu dělá medové víno. „Samozřejmě pokud někdo má zkušenost s vínem a dokáže ho ocenit, tak nemá problém ocenit i víno medové,“ vysvětluje.

Nejdůležitější na včelaření ale nejsou výrobky z medu, nýbrž med samotný. Josef Šefčík za svůj domácí med letos získal cenu Regionální potravina roku.

Podle Šefčíka je letošní počasí pro českou produkci medu katastrofální. Extrém střídá extrém a včelám to rozhodně nesvědčí. „Medu rozhodně nebude tolik, kolik bychom ho potřebovali. Samozřejmě ceny se od toho odvíjí, musí dnes každý náš konzument počítat s tím, že med bude dražší, než byl minulý rok.“

Dovozový med včeláři nedoporučují

Tato situace přichází ve chvíli, kdy včelařů pomalu ubývá. Děje se to i v karlovarském regionu, kde jsou chovatelé včel výrazně podporováni. „Karlovarský kraj podporuje včelaře tím, že vypsal určité dotace,“ vysvětluje Ševčík.

Včelař podle něj může díky dotacím získat až 80 procent nákladů na pořízení včelstev, úlů a dalších zařízení na chov včel. „Opravdu je to pomoc, která je obrovská,“ dodává včelař.

Zdražení medu může znamenat větší poptávku po medu z dovozu. Ševčík to nejen příliš nevítá a jako znalec ani nedoporučuje: „V podstatě bychom měli konzumovat med z prostředí, kde žijeme. Medy, které se k nám dovážejí, jsou z jiného prostředí a nám nepříliš vyhovují.“

Ševčík se svou ženou Irenou zasvětil výrobě medu celý život. Med mají rádi, ale s jeho výrobou je to podle jejich slov přece jen trochu jinak. „Med se nevyrábí, med vyrábějí včely. My jsme holt konzumenti,“ smějí se Ševčíkovi.

Zdeněk Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme