Kvůli počasí je asi o polovinu méně medu než loni a zdražuje

Lékaři med doporučují jako účinný prostředek na většinu nemocí, který je na rozdíl od léků bez vedlejších účinků. Pomáhá například při problémech s dýcháním, léčbě stresu, nervových poruch nebo při hojení ran. Má protizánětlivé účinky a pro svůj blahodárný účinek na svěžest pleti má své místo také v kosmetice. Oblíbený je i v kuchyni. Kvůli chladnému a deštivému jarnímu počasí ho ale letos je méně a zdražuje.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Včelí med (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka Stock.xchng

„Cukrem nesladím vůbec a med používám na snídani - chleba s máslem, medem a na to skořici,“ nabízí recept na dobrou snídani paní Marie Doležalová. Med si kupuje přímo od včelaře stejně jako pan Jedlička. „Med používáme hodně. Za rok asi 15 kilogramů,“ svěřuje se.

Jenže letošní vleklá zima a chladné jaro podstatně ovlivnily jeho cenu. Včelám se zkrátka z úlu dlouho nechtělo. „Medu letos bylo velice málo, květové medy nebyly vůbec a jsem přesvědčený, že obchodníci toho využijí a med zdraží,“ říká pardubický včelař Evžen Báchor.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možném zdražení medu natáčela Naďa Kubínková

Cena medu vzrostla za posledních 12 měsíců o 15 korun. Jedno kilo teď pořídíte za 150 korun. „Včelař potřebuje med prodat a mít z něj příjem, aby mohl pokrýt režii chovu včel,“ upozorňuje. Podle Báchora ale hrozí nebezpečí, že obchody raději sáhnou po nekvalitním a laciném medu například z Argentiny nebo Číny, jen aby nemusely zdražovat.

Někteří lidé ale zásadně kupují český med. Například Jarmila Nováková nebo Miroslav Svitavský. „Celý život znám jenom český med. Nikdy jsem ho nekoupila v obchodě,“ poznamenává paní Jarmila. „Většinou kupuji venku od českých včelařů. Někdy koupím také v supermarketu. Dám na to, že je tam napsáno ‚český výrobek‘,“ přidává se pan Miroslav.

Že je med český, nemusí ale nutně znamenat, že musí být i kvalitní. I v Česku falšovatelé pančují med například levným kukuřičným či třtinovým sirupem, jehož profil lze uměle vytvořit tak, aby byl velmi podobný profilu pravého medu. Falšovaný med je prý snadno rozpoznatelný.

„Když vezmu skleničku a podívám se, kdy byl vyrobený a neztuhne mi, nezkrystalizuje, tak to je první podezření, že to není pravý med. Druhá věc je hustota medu. Falšované medy jsou většinou řídké – med teče velmi pomalu. Třetí věc, když ho otevřu a naleju do tekutiny, tak med se velmi těžce, dlouho rozpouští, zatímco falšovaný med je rozpuštěn hned. A poslední věc – když med teče, tak se skládá jako látka, kdežto falšované medy tečou jako voda,“ dodává Báchor.

Včelaři tvrdí, že poctivý med nejde udělat za nízkou cenu. Přesto je o ten dražší stále zájem - nejen u nás, ale i v ostatních zemích.

Simona Bartošová, Naďa Kubínková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme