Kvůli podvodům na DPH zatkla policie po celé Evropě 27 lidí

Policisté z několika evropských států zatkli ve čtvrtek 27 osob, které byly údajně součástí sítě zaměřující se na podvody s daní z přidané hodnoty (DPH). Skupina si podle evropské agentury pro soudní spolupráci Eurojust nezákonně přišla na 320 milionů eur, a to díky simulované obchodní činnosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Obchodní operace jsou prováděny naoko za účelem vylákání nadměrných odpočtů, kdy zboží fakticky putuje z jednoho velkoskladu do druhého velkoskladu. A takto, aniž by se dostávalo ke konečným spotřebitelům, postupně procestuje celou Evropu,“ vysvětlil státní zástupce Vít Koupil.

Policie při koordinované operaci nazvané Vertigo zatýkala v Německu, v Nizozemsku i v Polsku. Podvodná síť byla podle mluvčího protikorupční policie Jaroslava Ibeheje velmi důmyslná.

„Dosud zjištěná výše škody na území České republiky činí cca 200 milionů korun a v rámci Evropské unie přesahuje cca 300 milionů eur,“ upřesnil.

Vyšetřovatelé vykonali asi 50 domovních prohlídek, mimo jiné i na území České republiky. Čeští kriminalisté provedli celkem pět domovních prohlídek a prohlídek nebytových prostor. Požádali také několik osob o podání vysvětlení a vydání věci.

ČTK, ČRo, Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme