Kvůli poslaneckým dotacím hrozí zvýšení schodku rozpočtu

Poslanci dnes celý den ve druhém čtení projednávali vládní návrh zákona o státním rozpočtu. O finální podobně příjmů a výdajů státu na příští rok ale zatím nehlasovali. Druhé čtení chtěli využít především k tomu, aby prostřednictvím stovek pozměňovacích návrhů k rozpočtu získali peníze na investice ve svých regionech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jednání Poslanecké sněmovny

jednání Poslanecké sněmovny | Foto: Marián Vojtek

Pozměňovací návrhy předložilo více než 60 poslanců. Nejčastěji žádali peníze na vybudování dopravní infrastruktury, vybavení škol nebo různých sportovišť.

Poslanec Vítězslav Jandák například loboval za podporu filmových festivalů. "Festival animovaného filmu Anifest devět milionů, Mezinárodní filmový festival pro děti a mládež Zlín 15 milionů, Mezinárodní hudební festival Český Krumlov tři miliony a Febiofest čtyři miliony," vypočítal Jandák.

Budování takzvaných poslaneckých pomníčků se ale nelíbí Straně zelených, která usiluje o zrušení těchto pozměňovacích návrhů. Rozdělování peněz touto cestu považují zelení za neprůhledné a nekorektní.

Ministr financí Vlastimil Tlustý proti samotným pozměňovacím návrhům nic nemá, upozorňuje ale, že letos v rozpočtu neexistuje rezerva, která by tyto nadstandardní výdaje pokryla. "Poslanci rozpočtového výboru za rezervy prohlásili i výdaje na stavební spoření, úroky z dluhů, platby za státní pojištěnce a starobní důchody. Dohromady je to 4,6 miliardy korun, které nejsou rezervami," podotkl Tlustý.

Jde totiž o peníze, které bude muset stát v příštím roce vyplatit, a pokud tyto prostředky nyní použije na regionální investice, nezbude mu v roce 2007 nic jiného, než 91miliardový schodek rozpočtu o další čtyři a půl miliardy navýšit.

Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme