Kvůli ruským sankcím přišli čeští ovocnáři již o 300 milionů korun

Čeští pěstitelé ovoce sčítají škody za ruské sankce. Ty postihly hlavně pěstitele jablek. Český trh totiž zaplavila zahraniční úroda původně určená na vývoz do Ruska. S přílivem konkurence proto museli někteří ovocnáři snížit ceny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jablka (ilustrační foto)

Jablka (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Freeimages

České ovocnáře v loňském roce postihly hlavně ruské sankce uvalené na dovoz potravin.

Rusko začátkem srpna loňského roku zakázalo veškerý dovoz masa, ryb, mléka i mléčných výrobků, zeleniny a ovoce z Evropské unie. Země tak reagovala na západní sankce uvalené kvůli krizi na Ukrajině.

Sankce postihly nejvíc české pěstitele jablek, říká předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík:

„Jsme na společném trhu EU a právě třeba naši sousedé z Polska, kteří vyváží do Ruska velké objemy jablek, začali tyto jablka nabízet i v jiných oblastech a výrazně se přitom snížila cena. My jsme se tomu museli přizpůsobit, abychom udrželi trh.“

Téměř dvacetiprocentní zlevnění pocítili hlavně zákazníci, pro které to byla samozřejmě dobrá zpráva. Podle odhadů přišli čeští ovocnáři kvůli propadu cen na tržbách o tři sta milionů korun.

Pod hranicí nákladů

Na českém trhu se navíc objevily i dumpingové ceny. Problém se týká nejen ovoce, ale i zeleniny. Pěstitelé z okolních zemí se totiž zřejmě snaží zbavovat části úrody, která byla původně určená právě na ruský trh. Ceny pod hranicí nákladů ale nejsou dlouhodobě udržitelné.

Podle Martina Ludvíka by se proto měla zvýšit dozorová činnost: „Já jsem přesvědčen, že je třeba jít spíše cestou zpřísněných kontrol u dovážených produktů. Kontrolovat to ovoce, které mělo původně končit na ruském trhu. Jedním naším hlavním akcentem vůči vládě a dozorovým orgánům je, aby se v daleko větší míře kontrolovala země původu.“

Zabránit dovozu potravin do Česka za dumpingové ceny by mělo nařízení vlády. Dovozci tak musí nejméně dva dny před prodejem informovat o dovozu kontrolní úřady. Povinnost se týká vybraných druhů ovoce, zeleniny a konzumních brambor.

Načesaná jablka se přímo v sadu třídí podle kvality | Foto: Miroslav Kobza

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme