Kvůli situaci na Ukrajině Česko během zimy očekává výpadky dodávek ruského zemního plynu

Česko nepočítá s tím, že by během zimy dostávalo ruský zemní plyn přes Ukrajinu. Po svém vystoupení v Evropském parlamentu to řekl český velvyslanec pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška. Ten nevěří tomu, že by nedávná dohoda mezi Ruskem a Ukrajinou o obnovení dodávek plynu vydržela.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podzemní zásobník plynu Háje u Příbrami

Podzemní zásobník plynu Háje u Příbrami | Zdroj: Reuters

„Myslím, že žádná dohoda mezi Ruskem a Ukrajinou není konečná. Ta naposledy uzavřená za pomoci Evropské komise rozhodně konečná také není. Myslím, že nám nedává ani klid do konce března, tedy po období, které pokrývá,“ řekl Bartuška.

Naznačil, že Rusko a Ukrajina Evropu vydírají a nezajímá je, jestli budou Evropané během zimy mrznout. Podle něj Česko v případě potřeby svou spotřebu plynu pokryje z jiných zdrojů. Lidé v Bulharsku nebo v Srbsku ale takovou možnost nemají.

Moskva a Kyjev se nedávno dohodly na obnově přerušených dodávek. Pokud dohoda zkolabuje ještě před koncem zimy, podle odborníků hrozí, že Ukrajina začne z potrubí odebírat ruský plyn určený pro Evropu.

Ukrajina přitom již zaplatila první splátku dluhu za plyn. Ruský plynárenský gigant Gazprom potvrdil, že obdržel v přepočtu 32 miliard korun. Peníze jsou jednou z podmínek pro to, aby Ukrajina začala opět dostávat zemní plyn z Ruska.

Evropa od Ruska odebírá zhruba třetinu své spotřeby plynu, z toho polovinu těchto dodávek dostává přes Ukrajinu.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme