Kvůli slunečním elektrárnám v příštím roce znovu zdraží elektřina

Elektřina bude příští rok zase o něco dražší. Zvýší se totiž poplatky na podporu solárních elektráren, pro domácnosti o stovky korun za rok. Zákazníci na podpoře obnovitelných zdrojů zaplatí o dalších osm miliard korun víc než letos.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektřina. Ilustrační foto

Elektřina. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Letos dali spotřebitelé na podporu obnovitelných zdrojů skoro 36 miliard korun. V příštím roce to bude už 44 miliard. Položku podpora obnovitelných zdrojů si může každý najít na svém účtu, letos je to 419 korun za každou spotřebovanou megawatthodinu. Stát částečně podporu dotuje, bez ní by se částka zvýšila dokonce na 760 korun.

V příštím roce ze 44 miliard zaplatí stát necelých deset miliard, o dvě méně než letos. Každý zákazník tak podpoří obnovitelné zdroje zhruba 550 korunami na každou megawatthodinu, kterou odebere. Domácnostem se tak zvýší účet za elektřinu asi o 3,5 procenta, jde o stovky až tisíce korun ročně.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dalším zdražování elektřiny mluvil na Radiožurnálu Jaroslav Skalický

Zhruba stejně stoupla cena elektřiny i letos, to ale bylo hlavně kvůli zdražení silové elektřiny po jaderné havárii v Japonsku, příští rok má podle odhadů cena samotné výroby elektřiny klesat. Její zvýšení jde na vrub rostoucích poplatků na podporu takzvané zelené energie, kterou z valné části tvoří fotovoltaika.

Ještě víc než domácnosti pocítí následky solárního boomu z předchozích let průmyslové podniky s velkou spotřebou elektřiny, a to se může projevit v tom, že zvýší ceny svých výrobků.

Od roku 2014 už ale stát podporu nových zdrojů zastavil. Poplatky na podporu obnovitelných zdrojů jsme začali platit v roce 2005, ještě před třemi lety to bylo 50 korun na megawatthodinu, v příštím roce to bude víc než desetkrát tolik. Důvodem je, že velkorysé nastavení garantovaných výkupních cen elektřiny vyrobené v solárních elektrárnách vedlo k obrovskému boomu jejich výstavby.

Stát ho začal brzdit až loni, kdy na výnosy ze slunečních elektráren uvalil solární daň. Ta má v příštím roce skončit, ale dnešní Hospodářské noviny citují ministra průmyslu Martina Kubu, podle kterého stát solární daň prodlouží.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme