Kvůli stabilitě eura změní EU Lisabonskou smlouvu

Základní dokument Evropské unie, Lisabonská smlouva, dozná změn. Dohodli se na tom představitelé sedmadvaceti států na summitu Evropské unie v Bruselu. Změna bude nutná kvůli začlenění pasáže o novém stálém záchranném mechanismu eurozóny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přední evropští státníci na summitu EU v Bruselu

Přední evropští státníci na summitu EU v Bruselu | Foto: AFP

Princip stálého záchranného mechanismu, cestovní mapy toho, jak pomoci jednotlivým členům eurozóny v případě ztráty jejich finanční soběstačnosti, bude muset být do dvou let zanesen do Lisabonské smlouvy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Průběh summitu mapuje přímo v Bruselu zpravodaj ČRo Pavel Novák

„Unie potřebuje mechanismus pro ochranu společné měny,“ uvedl důvod vzniku nových pravidel pomoci zpravodaj ČRo v Bruselu Pavel Novák. „Dnes už podobný systém eurozóna má, ten má ale omezenou platnost do roku 2013. Zakotvení v Lisabonské smlouvě pak zaručí použití toho nového i po tomto datu,“ připomněl.

Záchranný mechanismus má následující náležitosti: půjčky budou možné jen za cenu provedení úsporných opatření, škrtů v rozpočtech a nápravě veřejných financí. Na řízeném bankrotu země by se podíleli i soukromí investoři, kteří do fondu pro ekonomiky v problémech mohou také přispívat. Suma prostředků takového fondu ani konkrétní podíl jeho naplnění zatím nebyl určen.

Byť se jedná jen o dva řádky textu, nová Lisabonská smlouva bude muset projít ratifikací u všech zemí unie.

"Je určitá shoda na technických záležitostech. Ještě bych ale neřekl, že je úplně všechno dohodnuté," řekl Radiožurnálu polský ministr pro evropské záležitosti Mikolaj Dowgielewicz.

„Návrh změny poputuje k expertům z Evropské komise, Evropského parlamentu a Evropské centrální banky. Do března se má přijmout konkrétní znění paragrafu a to dát odsouhlasit členským zemím. Pak začne více než dvanáctiměsíční lhůta na schválení tak, aby se vše stihlo do ledna 2013,“ popsal harmonogram změny Lisabonské smlouvy Novák.

Smlouva o reformě institucí Evropské unie přitom začala platit teprve loni v prosinci a její zdlouhavé schvalování unii na čas dostalo do problémů.

Pavel Novák, Ondřej Houska, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme