Kvůli vládním úsporám přijde o práci půl milionu britských úředníků

Britská vláda chce ušetřit 83 miliard liber. Rozpočtový deficit země se pohybuje na úrovni 11,5 procenta hrubého domácího produktu a činí 145 miliard liber. Dlouho očekávaný balíček dnes představil ministr financí George Osborne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýn

Londýn | Foto: Marie Matúšů

Během příštích tří let by všechny resorty měly v průměru ušetřit 25 procent svých rozpočtů. Konkrétní škrty ještě budou muset jednotlivá ministerstva připravit, už teď je ale jasné, že se bude šetřit například na sociálním bydlení a obnovitelných zdrojích energie.

„Stejně jako každá zodpovědná domácnost v této zemi si musíme na všechno našetřit a nemůžeme utrácet víc než vyděláme,“ řekl ministr financí George Osborne.

Přehrát

00:00 / 00:00

Britské vládní úspory shrnul v Odpoledním Radiožurnálu redaktor Ondřej Bouda.

Kromě zdravotnictví, školství a rozvojové pomoci se drastické škrty dotknou všeho. Sám Osborne přiznává, že cena za reformy bude vysoká. O práci by mělo přijít půl milionu státních úředníků, což je asi 10 procent z celkového počtu.

Škrtat se bude i na různých dávkách. Od mateřské, přes nemocenskou, podporu v nezaměstnanosti až po invalidní důchody. Škrty by se měly dotknout i důchodců, kteří přijdou o řadu výhod jako jsou například dotace na topivo přes zimu či lístky na dopravu zdarma.

Reformy kritizuje opozice i odbory

Oproti Francii jsou demonstrace minimální. V řádu tisíců lidí. Ale kritika zazněla od opozice, která tvrdí, že reformy by šly dělat mnohem zodpovědněji bez takového dopadu na lidi.

Odborům se zase nelíbí, že částka 83 miliard, kterou chce stát ušetřit, je prakticky totožná s tím, co stát vyplatil bankám ve finanční krizi. Před dvěma lety banky dostaly 85 miliard liber.

Podle výkladu odborů jsou tak obyčejní lidé nuceni platit za chyby bankéřů.


MMF varuje před poklesem ekonomiky

Mezinárodní měnový fond ale varuje všechny evropské země, že extrémní škrty, ke kterým se vlády dnes zbytečně uchylují zpomalí ekonomiku a mohou země uvrhnout zpět do krize.

Evropa má proto pro příští rok nejhorší ekonomický výhled. Podle odborníků by bylo lepší více proaktivních opatření, která by naopak růst ekonomiky posílila.

MMF dodává, že reformu potřebuje především finanční sektor, který stál na počátku současné krize a je potřeba zamezit opakování něčeho podobného.

Jenže většina států v tomto směru zatím nic nepodnikla a raději se soustředí na nepopulární reformy veřejných financí.

Katarína Brezovská, Ondřej Bouda, Michaela van Erne Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme