Kvůli zákonu o recyklaci podraží elektronika

Až o několik stovek korun více zaplatí zřejmě již od poloviny srpna lidé za nákup domácích elektrospotřebičů. Jejich cena by měla být kvůli novele zákona o odpadech zatížena novým recyklačním poplatkem, pomocí něhož bude financována likvidace vysloužilých spotřebičů. Podle novely odpadového zákona by výrobci měli mít od 13. srpna povinnost zajistit zpětný odběr, zpracování a odstranění starých elektrospotřebičů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

tiskárna

tiskárna | Foto: Jan Rosenauer

O jaká zařízení by například mělo jít upřesnila Jarmila Krebsová z ministerstva životního prostředí. "Půjde o velké i malé domácí spotřebiče, jako jsou třeba trouby, zařízení informační technologie, tedy počítače, a telekomunikační zařízení. Dále jde o spotřebitelská zařízení, to znamená zářiče a světelné trubky, určité druhy hraček či lékařské přístroje," vypočítává Jarmila Krebsová.

Jak Krebsová také podotkla, obchodníci by měli zákazníkům nabízet i seznam recyklačních míst a měla by platit i další pravidla. "Při koupi nového výrobku by se měl vyměňovat kus za kus, to znamená, že by prodejce zajistil odběr starého výrobku a sám ho dopravil na příslušné recyklační místo. Tento princip fungoval už dříve, protože chladničky obsahovaly freonové plyny, které je nutné z důvody ochrany přírody likvidovat."

Recyklační poplatek, který by měl pokrýt náklady na ekologické zničení spotřebičů, bude od poloviny srpna uveden odděleně na účtence k zakoupenému výrobku. Praxi tohoto postupu Českému rozhlasu opět popsala Jarmila Krebsová z ministerstva životního prostředí. "Cena za takovou likvidaci by neměla přesáhnout jedno dvě procenta celkové ceny výrobku, což by například u lednice za deset tisíc korun dělalo zhruba sto nebo dvě stě korun. Pokud se dnes dává lednice zpět k recyklaci, musí její majitel tento proces stejně leckdy uhradit sám, a tak k velké změně vlastně nedojde."

Julie Rákosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme