Kvůli zkratu v síti musely Dukovany dočasně omezit výkon

Energetická síť v naší republice má za sebou další vážný kolaps. Kvůli problémům v přenosové soustavě snížila výkon i jaderná elektrárny Dukovany a problémy byly také v zásobování jihovýchodní části naší republiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozvodna

Rozvodna | Foto: Jan Rosenauer

Krátce před 15. hodinou došlo k poklesu napětí v rozvodné síti nadřazené soustavy 400 kilovoltů, následně pokleslo napětí v distribuční soustavě a došlo k výpadkům v dodávce elektřiny.

"Můžeme mluvit o globálnějším přechodném výpadku, který se týkal celé jihovýchodní oblasti, především však Jihlavska a Žďárska," potvrdil Českému rozhlasu mluvčí společnosti E.ON, která zajišťuje provoz sítí na jižní Moravě a v jižních Čechách Vladimír Vácha.

Podle zveřejněného grafu spotřeby došlo v naší republice před 15. hodinou k prudkému poklesu odběru elektřiny - téměř o desetinu - ze 7200 na 6600 megawattů.

Na Jaderné elektrárně Dukovany se porucha, ke které došlo mimo elektrárnu, projevila následovně: výkon jednotlivých bloků se snížil z plného výkonu 1760 megawattů na pouhou čtvrtinu a třetí blok se ve 14.51 zcela odpojil.

Jak Českému rozhlasu potvrdil mluvčí elektrárny Petr Spilka, zahájili přibližně po půl hodině, kdy se podařilo navázat komunikaci s rozvodnami přenosové soustavy, postupné zvyšování výkonu. Odstavený třetí blok projde velkou prohlídkou a měl by být připojen do sítě před půlnocí.

Jiné problémy měla jaderná elektrárna Temelín. Ve druhém bloku vyteklo několik tisíc litrů mírně radioaktivní vody. Látky neunikly do životního prostředí ani mimo kontrolované pásmo elektrárny. Zdraví zaměstnanců elektrárny nebylo podle vyjádření tiskového mluvčího ohroženo. Voda totiž vytekla v místnostech, které jsou hermeticky uzavřeny a bez obsluhy.

Petr Večeřa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme