Kyperská banka sníží velké vklady o 37,5 procent. Ztráty mohou být větší

Majitelé velkých vkladů u kyperské banky Bank Of Cyprus přijdou z vkladů přesahujících 100 tisíc eur o 37,5 procenta uložené částky. Místo těchto peněz obdrží akcie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bank of Cyprus

Bank of Cyprus | Zdroj: Reuters

Zbytek obnosu zůstane zmražený. Jak velké ztráty nakonec dosáhne, záleží na situaci banky.

Peníze přeměněné na akcie mohou střadatelé v budoucnu teoreticky získat zpět. V tuto chvíli ale nemají téměř žádnou hodnotu.

Banky na Kypru byly několik dní zavřené. Znovu se otevřely ve čtvrtek, a to po dvanácti dnech. Současně začala platit nová pravidla, která omezí pohyb kapitálu.

Kypřané smí ze země vyvézt hotovost ve výši maximálně 3000 eur. Opatření proti omezení vývozu peněz ze země mají zabránit zhroucení kyperské ekonomiky.

Podle některých informací byly banky sice zavřené pro veřejnost, ale pro některé věřitele nebyly účty úplně zmrazeny. I z oficiálně zavřených bank totiž prý odtékaly peníze do zahraničí.

Pavlína Nečásková, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme