Kyperské banky se pro klienty nejspíš otevřou až ve čtvrtek

Banky na Kypru dnes opět neotevřou. Původně měly pobočky většiny finančních ústavů na ostrově ráno ukončit desetidenní prázdniny. Nejdříve ale projdou vnitřními kontrolami a fungovat začnou až ve čtvrtek. Potvrdil to kyperský ministr financí Michalis Sarris. Země slíbila znovuotevřít své banky poté, co přistoupila na záchranný plán eurozóny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé u bankomatu na Kypru

Lidé u bankomatu na Kypru | Zdroj: Reuters

Většina bank měla být otevřena už dnes ráno, s výjimkou dvou největších: Laiki a Bank of Cyprus.

Podle nařízení ministerstva financí ale zůstanou zavřené až do čtvrtka, a to kvůli náporu klientů, kteří si zřejmě budou chtít vybrat svoje účty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Radiožurnálu byl překladatel z řečtiny a znalec poměrů na Kypru Petr Šourek

Pozítří by také měla začít fungovat nová banka, vytvořená právě z Laiki Bank a Bank of Cyprus. Její zdroje zaručí jednorázové zdanění nepojištěných vkladů nad 100 tisíc eur, které by mohlo být až 40procentní. Od Bruselu získá Kypr v rámci záchranného plánu 10 miliard eur.

Zemi zatím trápí nedostatek hotovosti. „Kdo je zvyklý nakupovat pro restauraci, tak když mu dojde hotovost, nemá z čeho nakoupit. Potom věřím, že kvůli tomu musí zavřít,“ říká paní Zdenka, která žije na Kypru 13 let.

Dál platí, že si klienti bank můžou vybrat z bankomatu nanejvýš 100 eur denně. O své vklady by lidé přijít neměli. Mnozí tomu ale nevěří. „Bůh ví, jestli banku ještě otevřou, je to horší a horší,“ stěžuje si klientka zadlužené Laiki Bank.

Aby Kypr zabránil odlivu peněz do zahraničí, zavádí omezení pro převod financí i kontroly na letištích a přístavech. Kyperský prezident Anastasiades slíbil, že restrikce jsou dočasné.

Kyperská republika | Foto: Michal Jindra

Jaromír Marek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme