Kyperský parlament odročil jednání o opatřeních, která požaduje EU

Lidé s konty v kyperských bankách nejspíše přijdou o část peněz. Kyperský parlament bude muset rozhodnout o uvalení mimořádné daně na úspory střadatelů, která je jednou z podmínek pomoci mezinárodních věřitelů. Své jednání ale odročil z dneška na pondělí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé u bankomatu na Kypru

Lidé u bankomatu na Kypru | Zdroj: Reuters

Kypr potřebuje půjčit alespoň 10 miliard eur, aby se vyhnul bankrotu.

Prezident země Nicos Anastasiades už vyzval poslance k zodpovědné volbě. Nesmějí podle něj dopustit chaotický bankrot, který by vedl k odchodu země z eurozóny.

„Dali nám k hlavě pistoli,“ komentoval podmínky záchranného balíku Adonis Yiangou ze Strany zelených. Levicová strana Edek zase označila požadavky eurozóny za absurdní.

Jak hlasování dopadne, je tedy zatím velmi nejasné. Dvě hlavní strany, které podporovaly prezidenta Anastasiadese ve volbách, totiž nemají v parlamentu většinu a pro schválení podmínek musejí najít podporu více stran.

Eurozóna zapojení střadatelů do záchrany Kypru požaduje mimo jiné proto, že více jak třetina peněz uložených na ostrově patří zahraničním investorům, především ruským oligarchům. Podle mnohých analytiků Kypr také vytvořil podmínky k jednoduchému praní špinavých peněz.

Silvie Třeslínová, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme