Kypr odvrátil bankrot, jeho záchranný program úspěšně končí

Záchranný program pro Kypr skončil úspěchem. Země byla před třemi lety v podobně těžké situaci jako Řecko, její banky utrpěly obrovské ztráty a hrozil jí bankrot. Výměnou za tvrdé reformy dostal Kypr pomoc od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu a i díky ní se dokázal opět postavit na vlastní nohy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před třemi táhly Kypr ke dnu obří ztráty jeho bank

Před třemi táhly Kypr ke dnu obří ztráty jeho bank | Zdroj: Reuters

Kypřané stáli před třemi lety na pokraji propasti a hrozil jim pád, připomněl na návštěvě Kypru předseda Evropské rady Donald Tusk.

Kypru došly peníze a musel požádat eurozónu a Mezinárodní měnový fond o pomoc. Dostal ji výměnou za velmi tvrdé podmínky. Země je dokázala splnit a na konci března její záchranný program úspěšně končí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Záchranný program pro Kypr skončil úspěchem. Téma pro bruselského zpravodaje Ondřeje Housku

„Kyperská vláda předvedla velmi dobrý výkon a dokázala zemi opět vrátit na správnou cestu,“ uvedl šéf ministrů financí zemí eurozóny Jeroen Dijsselbloem.

Před třemi táhly Kypr ke dnu obří ztráty jeho bank. Ty tradičně investovaly desítky miliard eur do řeckých státních dluhopisů. Problémy Řecka tak ohrožovaly i Kypr, jehož ekonomika byla závislá na turistickém ruchu a právě na rozvinutém bankovnictví a finančním sektoru.

Problémy Kypru nebyly tak zásadní jako ty řecké nebo portugalské, říká Daniel Gros, ekonom z bruselského Centra pro studia evropské politiky. Kontrole se vymkla jen jedna část ekonomiky, zatímco Řecko zažívalo celé roky zcela neudržitelný vývoj.

Kyperská vláda také na rozdíl od té řecké prokázala vůli a schopnost nejen odhlasovat reformy, ale převést je i do praxe. Jak Daniel Gros připomíná, záchranných programů už svět zažil tisíce a drtivá většina z nich byla úspěšná, stejně jako ten kyperský. Řecko je v tomto směru výjimkou.

ČRo, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme