Kypr prý pokročil v jednání s věřiteli, zvažuje zdanění vkladů 25 procenty

Kypr pokročil v rozhovorech se zástupci zahraničních věřitelů. Uvedl to kyperský ministr financí Michalis Sarris. Kyperští politici jednají v Bruselu se zástupci takzvané trojky - Evropské unie, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Kypru Michalis Sarris

Ministr financí Kypru Michalis Sarris | Zdroj: Reuters

Kyperský ministr financí Sarris upřesnil, že politici zvažují zhruba pětadvacetiprocentní zdanění vkladů v kyperských bankách.

Podle Sarrise by ale mělo jít pouze o vklady vyšší než 100 tisíc eur. Parlament by o tom měl jednat až po zítřejší schůzce ministrů financí eurozóny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vnímají současnou situaci sami Kypřané, zjišťoval v Nikósii zvláštní zpravodaj ČRo Jaromír Marek

Kypr musí do pondělí shromáždit necelých šest miliard eur, aby získal evropskou pomoc ve výši deseti miliard eur. Pokud ne, pomoc nedostane a země zbankrotuje.

Poslanci už včera schválili některá opatření, která mají odvrátit hrozící státní bankrot, například restrukturalizaci bank, nebo založení národního fondu solidarity. O ostatních opatřeních, včetně případného zdanění vkladů, ještě musí poslanci hlasovat.

Symbolem krize na Kypru jsou bankomaty. Lidé před nimi stojí fronty

Číst článek

Jak z Nikésie uvádí zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Jaromír Marek, sami Kypřané současnou situaci vnímají s napětím, nedůvěrou a obavami. Na nynější krizi totiž nebyli připraveni.

„Kypr byl dlouhou dobu jakousi bankou celého regionu, zemí turistickou, lidé si tady žili opravdu dobře. A teď najednou stojí každý den, každé ráno u bankomatů a vybírají si těch svých 260 eur, které jim bankomat povolí. A když u toho bankomatu stojí, přemýšlejí, jestli se ke svým penězům na účtu vůbec někdy dostanou. Protože pokud Kypr opravdu zbankrotuje, nikdo neví, co bude dál.“

„Všichni vám tady řeknou, že už by bylo dobře, kdyby se politici na něčem konečně domluvili, protože krize se prohlubuje, lidé opravdu nevědí a teď bych řekl, že především přemýšlejí, co bude v pondělí. Jestli zemi skutečně dojdou peníze, jestli skutečně dojde k bankrotu, jestli v úterý - po týdnu - otevřou banky a co bude dál. Ta atmosféra je tady skutečně velmi napjatá,“ dodává zpravodaj.

Jaromír Marek, Helena Berková, mta, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme