Kypr umožnil po internetu nahlížet do údajů v obchodním rejstříku

Zjistit vlastníky firem registrovaných na Kypru je teď výrazně jednoduší. Do tamního obchodního rejstříku je totiž možné nově nahlédnout za poplatek přes internet.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Internetový vyhledávač Google

Internetový vyhledávač Google | Foto: Tomáš Adamec

Kypr si za své sídlo v minulosti zvolila řada tuzemských společností jako J&T, Seznam.cz nebo KKCG. Celkem má na Kypru sídlo přes 1500 vlastníků českých společností. Ostrov je díky příznivým daňovým podmínkám považován za daňový ráj. Dostat se k údajům v tamním obchodním rejstříku bylo dříve značně složité a časově i finančně náročné, teď si je každý může za 9 euro vyhledat on-line.

Je možné zjistit řada věcí. „Kdy společnost byla založena, kdo je akcionářem společnosti, kde má společnost sídlo a jakého má společnost jednatele,“ přibližuje Filip Reinoso ze společnosti Smart Companies. Mezi informace, které i nadále nejde získat přes internet patří zakládací smlouva, stanovy nebo finanční výkazy.

„Dřív jste mohly kyperský rejstřík kontaktovat a o informace osobně nebo korespondenčně zažádat. A bylo potřeba zaplatit určitý obnos peněz. Řádově daleko víc než těch 9 euro, co je teď,“ dodává Reinoso.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek Tomáše Medka o nahlížení do kyperského obchodního rejstříku skrze internet

Kypr je mezi českými firmami oblíben

Kypr patří k nejpopulárnějším zahraničním destinacím do kterých míří vlastníci českých firem. Jen loni Češi přesunuli na ostrov sídlo 139 svých firem. Láká je hlavně nižší zdanění, nízké náklady na založení holdingu a vyšší ochrana investic. Kyperské firmy navíc neplatí žádné daně z vyplacených dividend, za prodej obchodních podílů nebo z obchodu s cennými papíry.

„Kypr byl podnikatelskými subjekty vždy vnímán jako lokalita, která má stabilní právní prostředí. To, že je tam nižší úroveň zatížení a daň z příjmu právnických osob je tam na úrovni deseti procent, je pouze důsledek daňové soutěži mezi jednotlivými státy EU,“ říká partner poradenské společnosti Apogeo Vítězslav Hruška.

„Kypr vždy byl do značné míry průhledný, a proto podnikatelé, kteří používali kyperské společnosti ve svých nadnárodních nebo mezinárodních strukturách, nikdy Kypr nepoužívali proto, aby účinně zakrývali vlastnictví,“ dodává.

Podle Vítězslava Hrušky zprovoznění on-line obchodního rejstříku na Kypru české vlastníky od přesunu sídla firmy na ostrov neodradí.

V posledních měsících na Kypr přesouvají své sídlo hlavně provozovatelé solárních elektráren, na které stát uvalil novou daň. Zahraniční firmy totiž při změně tuzemských zákonů mohou bránit své investice v mezinárodní arbitráži. Na to firmy, které sídlí v Česku, nemají právo.

Tomáš Medek, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme