Kypr uvalí daň na vysoké vklady. V Bank of Cyprus to bude 20 procent

V sobotu večer se zástupci kyperské vlády dohodli se zástupci věřitelů na zdanění nepojištěných vkladů kyperských bank. U největší kyperské banky Bank of Cyprus tak země jednorázově zdaní dvaceti procenty vklady nad 100 tisíc euro, tedy vklady vyšší než 2,57 miliónů korun. Vklady v této výši v ostatních bankách pak zdaní čtyřmi procenty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Největší kyperská banka Bank of Cyprus

Největší kyperská banka Bank of Cyprus | Zdroj: Reuters

Informaci o dohodě mezi kyperskou vládou a zástupci věřitelů večer zveřejnila agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného vládního činitele.

Kyperští politici dnes jednali celý den v Bruselu se zástupci takzvané věřitelské trojky - Evropské unie, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu.

Kypr musí do pondělí shromáždit necelých šest miliard eur, aby získal evropskou pomoc ve výši deseti miliard eur. Pokud ne, pomoc nedostane a země zbankrotuje.

Poslanci už včera schválili opatření, která mají odvrátit hrozící státní bankrot: například restrukturalizaci bank, nebo založení národního fondu solidarity. O ostatních opatřeních, včetně případného zdanění vkladů, ještě musejí poslanci hlasovat.

Kypr hledá cestu z krize. Německu ale dochází trpělivost

Číst článek

Silvie Třeslínová, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme