Kyrgyzstán má zájemce o miliardovou zakázku na elektrárny, které měl postavit český Liglass

Kyrgyzstán už má nové zájemce o stavbu vodních elektráren. Jde o zakázku za celkem 12 miliard korun, kterou letos v létě původně získala česká firma Liglass Trading. Později ale nesložila domluvenou miliardu korun, a tak Kyrgyzstán jednostranně odstoupil od smlouvy. Za neznámý Liglass, kolem kterého se v Biškeku strhl skandál, se přitom u tamního prezidenta přimlouval na jaře i jeho český protějšek Miloš Zeman.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Majitel společnosti Liglass Trading Michael Smelík při podpisu smlouvy na projekt výstavby vodních elektráren v Kyrgyzstánu za přítomnosti prezidenta Almazbeka Atambajeva

Majitel společnosti Liglass Trading Michael Smelík při podpisu smlouvy na projekt výstavby vodních elektráren v Kyrgyzstánu za přítomnosti prezidenta Almazbeka Atambajeva | Zdroj: www.prezident.kg

„Po zkušenosti s českým Liglassem se samozřejmě bojíme. Budeme to analyzovat a uvidíme,“ reagoval v minulých týdnech kyrgyzský premiér Sapar Isakov na dotaz jednoho z poslanců, jak to bude s novými nabídkami tří zájemců na výstavbu vodních elektráren v zemi.

Obří vládní zakázku totiž letos proměnila česká firma Liglass Trading ve skandál. Zakázku vyhrála po přímluvě prezidentů Kyrgyzstánu i Česka, aby se ukázalo se, že na ni nemá peníze. A to přes opakované sliby.

'Dovoluji si požádat o podporu formou přípisu,' psal Mynářovi majitel Liglassu o kyrgyzské zakázce

Číst článek

„Děněk jest, děněk jest,“ tedy v překladu „peníze jsou“, zaklínal se majitel firmy Michal Smelík ještě v druhé polovině září před kyrgyzskými novináři. V té době kyrgyzská vláda marně čekala na domluvenou miliardu pro společný podnik.

Liglass se vymlouval na mediální tažení a pomluvy opozice, které mu přístup k financím prý znemožnily. Novináři a politici se ale jen snažili zjistit, jak se zcela neznámá firma, která nikdy sama vodní elektrárnu nestavěla, k zakázce dostala. Smelík však pochybnosti odmítal: „Není důležité, kolik postavila moje skupina vodních elektráren. Jsem hlavně manažer. Najímáme si regionální firmy.“

Místo referencí přímluvy

Jak se ale ukázalo, Liglassu k zakázce pomohly namísto referencí z oboru hlavně přímluvy z Česka. Hradní kancléř Vratislav Mynář pro firmu napsal doporučující dopis, stejně tak i ministerstvo průmyslu a nakonec se zmínil i sám prezident Miloš Zeman na setkání se svým kyrgyzským protějškem:

„Protože při všech těchto setkáních lobbuji za české firmy, tak si vždy vyžádám podklady z ministerstva obchodu a průmyslu,“ řekl už dříve Zeman.

Smelík se naposledy k celému případu vyjádřil v říjnu. Podle něj ho kyrgyzská vláda zklamala, a tak si najal právní firmu na přípravu mezinárodní arbitráže. Zároveň chtěl ale ještě dál jednat podle smlouvy. „Řešíme článek sedm, kdy se má jednat ještě tři měsíce. A pravda je na naší straně, to je bez diskuse,“ uvedl tehdy.

Jak to dopadlo, už teď říct nechce. Nebere telefon ani nereaguje na SMS zprávy. A jeho spolupracovníci jen odkazují na něj. 

Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme