Aero Vodochody se dohodlo na spolupráci s Izraelci. Vylepší L-159 a pomůžou je prodat na nových trzích

České letouny L-159 dostanou novou moderní technologii vyvíjenou v Izraeli. Měla by českým bitevníkům pomoci prosadit se v zahraničí. Dohoda se zároveň týká dodávky systémů do nových strojů L-39NG.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vystoupili také piloti letounů L-159 Alca, kteří předváděli útok na pozemní cíle.

Vystoupili také piloti letounů L-159 Alca, kteří předváděli útok na pozemní cíle. | Foto: Petr Bušta | Zdroj: Český rozhlas

Nové technologie by českým letadlům měla dodat izraelská společnosti IAI - Israel Aerospace Industries. Hlavně by měla pomoci bitevníkům L-159, které by díky ní měly získat nejmodernější technologii avionických systémů.

Arabští piloti mají specifický přístup, ovládání bitevníků L-159 je budou učit čeští instruktoři

Číst článek

„Veškeré přístrojové vybavení kokpitu. Pod tím si lze představit veškeré přístroje spojené s provozováním letounu, ať už jde o multifunkční displeje, takzvané head-up displeje, a samozřejmě i radar,“ vysvětlil Radiožurnálu manažer Aera Vodochody Tobiáš Tvrdík.

Podle Tvrdíka jsou právě tyto systémy to hlavní, co určuje možnosti bojového letounu při nasazení v různých misích. A izraelská technologie je podle něj natolik kvalitní, že se to v podstatě rovná vybavení úplně novým systémem - oproti tomu, co L-159 mají teď.

Čeští a izraelští zbrojaři chtějí nově vybavené bitevníky zároveň společně prodávat. „Věříme v to, že silný partner nám pomůže lépe uplatnit ten letoun na trhu. Myslíme si, že by nám to mohlo otevřít prostor pro vyjednávání na všech trzích, kde chceme letoun L-159 uplatnit, ať už se jedná třeba o region Latinské Ameriky, nebo region evropský,“ dodal Tvrdík.

Česko by mohlo po letech dokončit miliardový prodej bitevních letadel L-159 Iráku

Číst článek

Společnost by podle něj ráda L-159 prodala i na Blízkém východě. Kvůli nedobrým vztahům mezi arabskými státy a Izraelem se tam ale nedá předpokládat, že by izraelská technologie prodeji pomohla. Nutno říct, že toto všechno se týká výroby nových L-159, které v současnosti má česká armáda a také Irák. Tam se mimo jiné L-159 zapojily i do bojů proti takzvanému Islámskému státu.

Spolupráce na novém letadle

Aero Vodochoddy kromě modernizace L-159 bude s izraelským partnerem spolupracovat i na vývoji a výrobě nového modelu L-39NG. Ten se momentálně ve Vodochodech vyrábí.

Místo dvaceti tisíc 8600. Obrana vybrala dodavatele přileb a bot pro armádu za více než miliardu

Číst článek

Má to být v podstatě univerzální cvičný letoun, který má být podle Aera jediným bitevním letounem na světě, ve kterém piloti můžou cvičit všechny fáze výcviku - od základního - umět létat a přistát, až do taktického bojového výcviku. Izraelská firma IAI by tomuto stroji měla dodat systémy pro virtuální výcvik.

Česko-izraelská zbrojní spolupráce má na co navazovat. V Izraeli má - hlavně Československo - pověst země, která v zbrojními dodávkami v podstatě zachránila Izrael během války v roce 1948, která v podstatě znamenala boj o nezávislost.

Česká armáda tehdy po komunistickém puči přezbrojovala na sovětské zbraně a do Izraele mimo jiné i proto dodala své dosavadní zbraně - ať už pušky, ale hlavně letadla. Šlo nejen o britské stroje z druhé světové války nebo stroje z nacistického Německa, které Československo dostalo v rámci válečných reparací.

Letadlo L-39NG | Zdroj: Wikimedia Commons

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme