Lagardeová připustila, že MMF bude potřebovat další peníze na boj s dluhy

Výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová připustila, že fond bude potřebovat další peníze pro boj s dluhy. Navýšení krizových fondů bude předmětem víkendového jednání zástupců fondu a Světové banky. Impulzem k navýšení objemu peněz jsou problémy Španělska a Itálie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generální ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová

Generální ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová | Zdroj: Reuters

Další navyšování zdrojů Mezinárodního měnového fondu je podle investičního bankéře Ondřeje Jonáše důležitým krokem pro možnou stabilizaci.

„Problémy tak, jak je vidí MMF, a vývoj světové ekonomiky naznačují, že by to mohlo být užitečné ke stabilizaci, pokud by se situace, zvláště ve Španělsku nebo Itálii, v průběhu roku zhoršila,“ myslí si Jonáš.

Ne všechny státy ale chtějí do fondu přispět. Podle člena vedení Mezinárodního měnového fondu Jörga Asmussena Evropa svůj díl práce odvedla a teď je řada na ostatních.

Přehrát

00:00 / 00:00

O navýšení peněz pro MMF mluvil ve Světě o osmé investiční bankéř Ondřej Jonáš

„Já si myslím, že Evropa je dostatečně bohatý region na to, aby svoje vnitřní problémy řešila sama, ale je zde politický problém, jak tuto rovnováhu v Evropě nalézt, a měnový fond v tomto může sehrát nějakou užitečnou roli,“ říká Jonáš.

Christine Lagardeová původně doufala, že dojde k navýšení o 500 miliard dolarů, nyní se zdá, že to bude zhruba 400 miliard dolarů.

„Ale i to je velice významné a v případě potřeby velice užitečná zásoba,“ míní Jonáš.

Spojené státy se k navýšení zdrojů fondu připojit nechtějí a účast odmítla i Kanada. Ale i bez nich se už dohoda rodí. Japonsko tento týden oznámilo, že přispěje 60 miliardami dolarů. Polsko a Švýcarsko 35 miliardami dolarů.

„Christine Lagardeová už dnes oznámila, že má příslibky přesahující 360 miliard dolarů. Těch 400 miliard dolarů se zdá být velice realistických. Zvláště proto, že Čína ani Brazílie zatím nepromluvily. Myslím si, že je to věc jejich rostoucí prestiže a vlivu na mezinárodním poli, že určitě nějakou částkou také přispějí," domnívá se Jonáš.

Otázka je, jak rychle peníze do MMF přitečou, protože peníze se půjčují na bázi bilaterálních dohod. Každá země musí s MMF podepsat smlouvu, která musí být schválená většinou národního parlamentu a také představenstvem MMF, takže je to procedura, která nějakou dobu trvá a lze očekávat, že tyto peníze nebudou k použití ihned, ale v průběhu tohoto roku.

Barbora Kreuzerová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme