Lagardeová souhlasí s tím, aby Řecko dostalo více času na snížení deficitu

Řecko bojuje s finančními problémy a požaduje, aby mu silné evropské země daly více času na ozdravení. Přesněji řečeno, chtějí prodloužit lhůtu na snížení deficitu o dva roky. Tento požadavek podpořila na zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) jeho šéfka Christine Lagardeová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Christine Lagardeová

Christine Lagardeová | Zdroj: ČTK

Proti prodloužení lhůty nejvýrazněji vystupovalo Německo. Naopak Lagardeová se často dostává do opozice vůči německé kancléřce Angele Merkelové. Podle analytika České spořitelny Jana Jedličky je však její volání po prodloužení lhůty oprávněné.

„Ozdravný proces v Řecku probíhá, ale vůle obyvatel není natolik silná, aby probíhal ještě rychlejším tempem. Řekové se pomalu dostávají ze svých potíží, ale bude to zkrátka trvat delší dobu,“ říká Jedlička.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, přoč by mělo Řecko mít více času na snížení deficitu hovoří analytik České spořitelny Jan Jedlička

Lidé v Řecku podle něj další radikálnější či úsporné reformy již neakceptují. Pokud by Němci příliš tlačili na pilu, tak je možné, že vedle ekonomického problému by vznikl i politický. Jako například pád vlády a předčasné volby.

„Pokud by vláda padla, tak by se k moci mohly dostat řekněme nějaké radikálnější skupiny, které rozhodně nejsou vstřícné Evropě. Zde bychom neměli pouze dluhový problém, ale i politický,“ poznamenává Jedlička s tím, že Řecko jako předmostí na Blízký východ k arabskému světu zastává důležité geopolitické hledisko.

Lhůta, do kdy by Řecko mělo dosáhnout schodku ve výši 2,1 procenta hrubého domácího produktu, by se měla prodloužit o dva roky. Tedy do roku 2016.

Christine Lagardeová také během zasedání kritizovala Evropskou centrální banku (ECB) z liknavosti. Otázkou je, zda je její kritika oprávněná a zda MMF dělá pro záchranu eurozóny více. ECB totiž nedávno oznámila, že bude neomezeně nakupovat státní dluhopisy problémových států eurozóny.

Tím už však je na hraně se svým mandátem. „ECB má ve svém statutu napsáno, že má pečovat o cenovu stabilitu zemí eurozóny, nemá řešit fiskální rozpočtové problémy. Rozhodně bych nesouhlasil s tím, že ECB stojí stranou a nesnaží se řešit problémy v eurozóně,“ dodává.

Václav Sochor, Prokop Havel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme