Leden přinesl průvan do peněženek. Spotřebitelské ceny vyskočily o 3,5 %

Ceny v lednu rostly nejrychleji za poslední tři roky. Meziroční míra inflace stoupla na 3,5 procenta, oproti prosinci se pak spotřebitelské ceny zvýšily o 1,8 procenta a to hlavně kvůli zvýšení daně z přidané hodnoty a zvýšení nákladů na bydlení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankovky a kalkulačka

Bankovky a kalkulačka | Foto: Ladislav Bába

„Za klíčový faktor, lze bezpochyby označit i zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty. To se na meziměsíčním růstu podílelo téměř ze dvou třetin,“ říká analytik společnosti Akcenta Miroslavem Novákem a pokračuje:

„Dalším tradičním faktorem je úprava regulovaných cen i slabší kurz koruny, který se projevil zejména na vyšší ceně pohonných hmot.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejvíc zdražily potraviny, položky na zdraví, bydlení a dopravě, říká analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.mp3

V lednu nejvíce obecně podražily položky v oddílech potravin a nealkoholických nápojů, zdraví, bydlení a v dopravě.

„Co se týče potravin, tam to bylo především pečivo a chléb. Tam ten růst byl téměř 20 %meziročně. U cukru a kávy to bylo přes 30 %. Pohonné hmoty meziročně podražily o 7 % a ceny léků vzrostly téměř o 10 %,“ počítá analytik Novák.

Někteří obchodníci využili zvýšení DPH ve svůj prospěch a zvýšili marže

„Vzhledem ke slabší kupní síle českých domácností, by to z jejich strany mohl být poměrně riskantní krok. Především u prodejců spotřebního zboží nepředpokládám, že by tak učinili,“ domnívá se Novák.

Inflace by letos mohla být celý rok vyšší než 3 %. Mohlo by to znamenat, že většině zaměstnanců by mohly reálně klesnout platy.

„Obecně celková situace v domácím hospodářství nenahrává takovému růstu mezd, který by mohl překonat míru inflace,“ vysvětluje analytik Akcenty.

Česká národní banka na růst inflace reagovat nebude, míní analytik

„Ovšem je patrné, že někteří členové Bankovní rady ČNB se vyjádřili už dopředu, že by mohli přistoupit ke zvýšení sazeb,“ připomíná některé lednové komentáře analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Jiří Chum, Jakub Viliš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme