Legendární dopravní Turbolet z Kunovic nabírá výšku

Kvůli rostoucímu zájmu o letoun chystá výrobce Aircraft Industries z Kunovic na Uherskohradišťsku vylepšenou verzi známého letounu L-410 Turbolet pro dvě desítky cestujících. Jde o největší modernizaci od roku 1969, kdy odstartoval první prototyp.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letoun L 410 z Kunovic - ilustrační foto

Letoun L 410 z Kunovic - ilustrační foto | Foto: Aircraft Industries

Letadla mají dostat nové turbovrtulové motory z produkce pražské firmny GE Aviation i nové vrtule, které bude vyrábět Avia Propeller. Letadlo bude mít lepší výkon v horských nebo složitých klimatických podmínkách.

Významné jsou změny v konstrukci křídel, které zvětší objem palivových nádrží, dolet letadla se díky tomu skoro zdvojnásobí na 2600 km. L-410 také dostane modernější přístroje, zvětší se prostor pro zavazadla a letoun bude mít i delší životnost.

Za posledních pět let postavila kunovická továrna 24 strojů L-410, z toho polovinu loni. Letos by se měla výroba dostat na 16 letadel díky smlouvě s ruskou leasingovou společností Ilyushin Finance, která chce deset letadel.

Interiér letadla L-410 - ilustrační foto | Foto: Aircraft Industries

Firma usoudila, že roste zájem, a proto chystá modernější verzi. Ta se na trhu objeví nejdříve na konci roku 2015, podle týdeníku Ekonom, který o modernizace L-410 píše, firma plánuje výrobu 24 až 30 letadel ročně.

Turbolet je jediným dopravním letadlem vyráběným v Česku, kde byl kdysi letecký průmysl na vysoké úrovni. Stát proto přispěl na modernizaci 240 miliony korun, celkové náklady budou 460 milionů.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme