Legislativní „bič na obchodní řetězce“ možná skončí

Zákon regulující vztahy obchodních řetězců a jejich dodavatelů bude možná zrušen. V účinnost přitom vstoupil teprve letos v únoru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vozíky u supermarketu

Vozíky u supermarketu | Foto: cache.daylife.com

Po téměř desetiletém snažení se levici podařilo tento zákon prosadit loni v květnu ve sněmovně. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek ho nyní chce znovu posoudit.

Legislativa mimo jiné nařizuje obchodním řetězcům platit dodavatelům do třiceti dnů. Obchodníkům také hrozí za zneužití tržní síly pokuta až deset milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Medek v reportáži o zrušení zákona o obchodních řetězcích

Norma má dodavatele chránit například před vymáháním tzv. regálného za umístění jejich zboží v obchodě a zajistit jim včasné proplacení faktur.

Podle prezidenta potravinářské komory Miroslava Tomana jde Česko zrušením zákona proti trendu v Evropské unii. „Stane se to, že zahraniční obchodní řetězce nám tady dále budou likvidovat domácí výrobce potravin,“ tvrdí.

Vliv nové legislativy je tak zatím minimální, říká zemědělský analytik Petr Havel. „Zákon, tím, že je nepřehledný a v řadě míst sporný, nebyl v praxi nijak naplněn. Antimonopolní úřad sice šetří podněty na nevhodné chování některých řetězců, nicméně nebylo ani v jednom případě rozhodnuto a myslím si, že i to je odraz stavu tohoto zákona.

Toman si naproti tomu myslí, že zákon má pozitivní vliv: „Minimálně přispěl k tomu, že mnoho řetězců začalo platit včas.“

Regulaci může zaplatit spotřebitel

Jednatel sítě hypermarketů Globus Petr Vyhnálek upozorňuje mimo jiné na diskriminační charakter zákona a jeho formulační nedostatky. V zákoně se totiž objevují třeba dávno zrušené pojmy jako je daň z obratu. „Zákon je napsán takovým způsobem, že být jeho autorem, tak bych se styděl,“ říká.

Někteří odborníci také upozorňují, že norma by v konečném důsledku mohla zdražit potraviny. „Před třemi lety si udělal antimonopolní úřad vlastní analýzu, jak by se měl uplatňovat regulační zákon vůči maloobchodním sítím, a z této analýzy vyplývá, že regulace se většinou vždy obrátily proti spotřebiteli,“ upozorňuje Havel.

Za šest měsíců platnosti zákona prošetřuje antimonopolní úřad jen dva případy jeho porušení. Obchodní řetězce Kaufland a Ahold podezřívá, že nedodržely třicetidenní lhůty splatnosti faktur dodavatelům.

Tomáš Medek, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme