Lego vyhrálo další spor ohledně kopírování stavebnic v Číně. Získá odškodné 15 milionů

Dánský výrobce hraček Lego vyhrál v Číně další soudní spor s firmami kopírujícími jeho stavebnice. Čínský soud podle dánské společnosti rozhodl, že čtveřice podniků porušila řadu autorských práv skupiny Lego a dopustila se nekalé konkurence výrobou a distribucí stavebnic Lepin.

Tento článek je více než rok starý.

Kodaň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barevné kostky dánské stavebnice Lego

Barevné kostky dánské stavebnice Lego | Foto: Alexas_Fotos/CC0 Creative Commons | Zdroj: Pixabay

Soud firmám nařídil zastavení výroby, prodeje a propagace produktů porušujících autorská práva. Lego navíc obdrží odškodné kolem 4,5 milionu jüanů (zhruba 15 milionů Kč).

„Věříme, že tato rozhodnutí jsou podložená fakty i zákonem a jasně demonstrují pokračující snahu čínských úřadů o ochranu duševního vlastnictví,“ prohlásil generální ředitel společnosti Lego Niels Christiansen.

Kostičkám lego táhne na šedesátku, konkurenci jim dělají levné napodobeniny z Asie

Číst článek

Dánská firma zaznamenala první úspěch ve sporech o autorská práva v Číně v loňském roce. Pekingský vrchní soud loni mimo jiné dospěl k závěru, že logo a jméno společnosti Lego jsou v Číně všeobecně známými obchodními značkami, což firmě usnadnilo postup proti porušování autorských práv.

Nové prodejny

Lego se v poslední době potýká se zpomalováním růstu či dokonce poklesem tržeb na trzích v západní Evropě a Spojených státech. Čína je tak pro firmu důležitým trhem, ačkoli se zatím na jejích celkových tržbách podílí méně než deseti procenty.

Lego nyní plánuje otevřít své vlajkové prodejny v Šanghaji a Pekingu. Začátkem roku firma oznámila, že se dohodla na spolupráci s největší čínskou internetovou společností Tencent Holdings zahrnující například vývoj internetových her.

Lego na čínském trhu soupeří mimo jiné s americkými výrobci hraček Mattel a Hasbro. Roční obrat čínského trhu s hračkami a hrami dosahuje kolem 31 miliard dolarů (zhruba 700 miliard Kč), napsala agentura Reuters.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme