Lékaři chtěli po VZP neoprávněně 900 miliónů korun

Po největší zdravotní pojišťovně v zemi lékaři loni neoprávněně požadovali okolo 900 miliónů korun. Tedy zhruba stejně jako v předcházejících letech. Vyplývá to ze souhrnné kontrolní zprávy, kterou dnes Všeobecná zdravotní pojišťovna zveřejnila. Výkony, které VZP odmítla zdravotnickým zařízením proplatit, jsou přitom jen zlomkem celkového objemu zdravotní péče.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dětská ordinace

Dětská ordinace

Šéfka pojišťovny Jiřina Musílková si navíc nemyslí, že by lékaři chtěli VZP podvádět. V drtivé většině případů jde podle ní o neúmyslné chyby ve výkazech. "Vždycky je to v něčem jiném, když se podaří odstranit nějaký nešvar, objeví se nějaký jiný. Je to neustálý koloběh, který musíme odpracovat."

Prezident České lékařské komory David Rath má ale ke způsobu, jakým VZP zdravotníky kontroluje, výhrady. Revizní lékaři by podle něj totiž měli být daleko kvalifikovanější - zatím se prý při kontrolách věnují většinou jen formalitám. "Spíše vítězí technokraté než odborníci, proto podceňují tu odbornou část revizní činnosti a my máme zkušenosti formou jeden papír vlevo, jeden vpravo, něco odsouhlasím, to je samozřejmě špatně."

Markéta Kaclová, Vít Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme