LEO Express vydává dluhopisy. Půjčuje si tak na nové vlakové soupravy

Na železniční trati mezi Prahou a Ostravou už několik týdnů jezdí vlaky LEO Express. Podnikatel Leoš Novotný s nimi chce jezdit i na dalších tratích a další soupravy plánuje pořídit za peníze, které získá prodejem dluhopisů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlak Stadler Flirt nového dopravce Leo Express

Vlak Stadler Flirt nového dopravce Leo Express | Foto: Tomáš Medek

Dluhopisy vydá LEO Express 12. prosince, ode dneška do 3. prosince si je mohou zájemci objednávat. Dostupné budou formou aukce. Nominální hodnota je ve výši jedné koruny.

Podobně jako v případě státních spořicích dluhopisů je to kvůli daním. LEO Express vydá dluhopisy za 550 milionů korun, roční úrok bude 7,5 procent.

Dluhopisy by měly být dostupné i běžným občanům, protože minimální investice je 50 tisíc korun. Dluhopisy pak budou obchodovatelné na volném trhu Burzy cenných papírů Praha.

LEO Express zahájil pilotní provoz se čtyřmi spoji denně na trase mezi Prahou a Ostravou. Od 9. prosince, kdy začne platit nový zimní řád, pak na této trati spustí plný provoz se 16 spoji denně. Jezdit na nich bude s novými soupravami švýcarského výrobce Stadler.

LEO Express počítá s rozšířením provozu i na další dálkové tratě v Česku, zejména z Prahy do Českých Budějovic a na trať mezi Prahou a Chebem. Do nákupu a vybavení vlaků chce v příštích pěti letech investovat 7 miliard korun. Moderní úsporné vlakové soupravy mu přinesou výrazně nižší provozní náklady a navíc mu dávají velkou konkurenční výhodu.

Pomocí dluhopisů si na nové vlaky půjčují i České dráhy. V letošním roce v létě vydaly cenné papíry za 300 milionů eur. Investoři se spokojili s úrokem 4,1 procenta. Banky by tak levně železničnímu dopravci nepůjčily. Peníze půjdou hlavně na modernizaci a nákup nových železničních vozidel a také na částečnou úhradu dluhů.

Jaroslav Skalický, kko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme