Lesnická společnost CE Wood zřejmě propustí dvě tisícovky lidí

Největší lesnická společnost CE Wood nejspíš propustí přes dva tisíce lidí. Jako důvod uvádí politiku státního podniku Lesy České republiky, který nebyl schopen včas vyhlásit výběrová řízení na lesnické práce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pokácené kmeny stromů

Pokácené kmeny stromů | Foto: Jan Rosenauer

Společnost CE Wood napadla v minulosti způsob, jak Lesy České republiky vybírají firmy na lesnické práce. Dosáhla toho, že antimonopolní úřad prohlásil výběrová řízení za roky 2004 a 2005 za nezákonná. Nová řízení na práce v příštím roce vypsaly Lesy ČR včera, to je ale podle ředitele CE Wood Ivana Doubravy pozdě.

"Ponechali jsme si naše pracovníky v pracovním poměru přesto, že jsme pro ně od 1. ledna neměli práci. Nyní už nemůžeme čekat na výsledky výběrových řízení, které mi odhadujeme, že budou v korektní podobě v únoru nebo v lednu, pokud vůbec podle zákona proběhnou, čemuž já nevěřím," řekl Českému rozhlasu Doubrava.

Lesy ČR odmítají, že by nebyla nová výběrová řízení podle zákona, a tvrdí, že s propouštěním to nebude tak strašné. Objem lesnických prací bude zachován a ti, kdo v lese pracovali, tam práci najdou vždycky. Jen možná pod hlavičkou jiné společnosti.

"Z jejich strany k tomu může vést strach z toho, že by v těchto výběrových řízeních nemuseli uspět. Víme také, že CE Wood se dříve našich výběrových řízení neúčastnil," říká o propouštění v CE Wood mluvčí Lesů České republiky Tomáš Vyšohlíd.

CE Wood se ale podle svých slov odmítala účastnit řízení, která nebyla v souladu se zákonem, kde se s výsledky manipulovalo a kde dokumentace umožňovala více výkladů. Do nových tendrů se přihlásit hodlá.

Podle Lesů ČR by vítězové tendrů měli být známí do konce letošního roku. Pokud společnost CE Wood uspěje, najdou v lese práci i její zaměstnanci.

Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme