Lesy ČR budou dřevo prodávat samy

Lesy České republiky budou samy prodávat většinu vytěženého dřeva.Měla by se tak výrazně změnit dosavadní praxe, kdy tento státní podnik spravuje jen porosty, ale na potřebné práce si najímá soukromé firmy. Podle ministra zemědělství Jaroslava Palase to bude pro stát výhodnější. Ze srovnávací studie vyplynulo, že v okolních zemích je zisk z prodeje dřeva mnohonásobně vyšší - pohybuje se mezi 20 a 30 eury z kubíku, zatímco u nás z něj Lesy mají jen šest desetin eura.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Les

Les

"To znamená, že mizí někde v tomto proesu prodeje dříví 1 až 2 miliardy korun. A já jsem přesvědčen, že vlastník si má prodávat své dříví sám."

Státní podnik už ke konci roku 2005 vypověděl smlouvu s Hradeckou lesní a dřevařskou společností, která pro něj obchodovala asi třetinu dřeva. Podle ekonomického ředitele Lesů Zdeňka Cáby budou zřejmě ještě do konce roku další výpovědi následovat. "V současné době nám končí 76 obchodních smluv. Budeme pokračovat v tomto procesu u těch smluvních dodavatelů dále a je možné, že některé ze smluv na dobu neurčitou budou vypovězeny."

Tyto záměry se nelíbí podnikatelům, kteří tak přijdou o zakázky. Tvrdí, že státu půjde podnikání vždy hůře než soukromým firmám.

Markéta Kaclová, Pavla Dluhoschová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme