Lesy ČR by do roku 2013 mohly být akciovou společností, připustil Bendl

Státní podnik Lesy České republiky by se mohl do konce roku 2013 přeměnit na akciovou společnost. Připustil to ministr zemědělství Petr Bendl. S návrhem původně přišel jeho předchůdce Ivan Fuksa. Argumentoval tím, že jde o nejtransparentnější cestu, jak získat pro státní rozpočet peníze formou dividend.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezinárodní konference Dny USA a EU, Petr Bendl

Mezinárodní konference Dny USA a EU, Petr Bendl | Foto: Filip Jandourek

Podle ministra Petra Bendla by se podnik, který vlastní polovinu lesů v zemi, mohl přeměnit na akciovou společnost do roku 2013.

„Obecně platí, že forma obchodní společnosti je v našem zákoně nejlépe upravena obchodním zákoníkem. Nevidím důvod, proč by Lesy ČR neměly být do budoucna akciovou společností,“ uvedl.

Proti transformaci podniku se postavil Bendlův stínový protějšek, Michal Hašek z ČSSD. Podle něj má sociální demokracie obavu, že by do budoucna mohly být uplatňovány vůči takové akciové společnosti šikanózní žaloby nebo případné arbitrážní návrhy.

„Které by vedly k tomu, že domnělé nebo i fiktivní pohledávky by mohly být třeba kapitalizovány a takovýmto způsobem by se postupně snížila účast státu. Nevylučujeme, že by to znamenalo také první krok k privatizaci Lesů ČR a s tím ČSSD zásadně nesouhlasí,“ uvedl Hašek.

Martina Spěváčková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme