Orkán způsobil Lesům ČR škody za půl miliardy. Nejvíc v Moravskoslezském a Olomouckém kraji

Státní podnik Lesy České republiky odhadl ztráty na zpeněžení dřeva zničeného orkánem Eberhard na přibližně půl miliardy korun. Orkán ve státních lesích poničil asi milion metrů krychlových dřeva. Představuje to milion stromů. Ve čtvrtek to řekla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Patří téměř polovina lesů v zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Hradec Králové Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní podnik Lesy České republiky odhadl ztráty na zpeněžení dřeva zničeného orkánem Eberhard na přibližně půl miliardy korun.

Státní podnik Lesy České republiky odhadl ztráty na zpeněžení dřeva zničeného orkánem Eberhard na přibližně půl miliardy korun. | Foto: Luboš Pavlíček | Zdroj: ČTK

Objem zničeného dřeva představuje přibližně osm procent z letos očekávaných celkových těžeb na úrovni 12,5 milionu metrů krychlových. Největší škody Lesy ČR evidují v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

Po vichřici zůstávají bez proudu tisíce odběratelů, na severu Česka trvá kalamitní stav

Číst článek

„Nyní uvolňujeme lesní cesty a mapujeme rozsah škod. Předpokládám, že těžba potrvá do června, ale bude samozřejmě záležet na podmínkách v konkrétních oblastech,“ uvedl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

Se zpracováním kalamitního dříví již lesníci začali. „Až upřesníme rozsah kalamity, rozhodneme i o případných žádostech o vyhlášení zákazu vstupu do lesů,“ dodal.

Dosud největší větrnou kalamitu v historii Lesů ČR způsobil orkán Kyrill, který v lednu 2007 poničil šest milionů metrů krychlových dřeva. Škody tehdy dosáhly jedné miliardy korun. Zatím poslední velkou škodu z vichřice státní lesy utrpěly v říjnu 2017, kdy orkán Herwart poničil 1,7 milionu metrů krychlových dřeva.

Kalamitní dřevo zničené vichřicí zřejmě ještě více zahltí trh se dřevem, který je v celé střední Evropě pod velkým tlakem dřeva z kůrovcové kalamity. Poničené dřevo je přitom třeba přednostně vytěžit, aby se příští rok nestalo zdrojem kůrovce.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme