Lesy ČR se ohradily proti zjištěním kontrolorů

Státní podnik Lesy České republiky se ohradil proti zjištěním Nejvyššího kontrolního úřadu - a to hned dvakrát. Argumenty proti tvrzení, že prohospodařili desítky milionů korun, předalo kontrolorům nejen současné, ale i bývalé vedení podniku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

cesta lesem

cesta lesem | Foto: Jan Rosenauer

Kontrola hospodaření Lesů České republiky ještě není u konce. Člen Nejvyššího kontrolního úřadu Jiří Kalivoda slibuje, že vezme v potaz obě stanoviska, i když bývalé vedení vlastně už nemá právo do věci mluvit. "Budu se jimi zabývat a budou-li tam připomínky hodné zohlednění, tak se je pokusím zohlednit."

Zjištěním, že Lesy neoprávněně podnikaly na finančních trzích a dělaly chyby v účetnictví, se brání i současné vedení podniku, které se může opřít o výroky auditora - ty v minulých letech byly bez výhrad. "Ratingová agentura udělila podniku ohodnocení A+, to je nejvyšší možné ratingové ohodnocení," dodává mluvčí Jan Řezáč.

V době probíhající kontroly ministr zemědělství Jaroslav Palas před časem odvolal tehdejšího generálního ředitele Lesů ČR a dva členy dozorčí rady tohoto státního podniku.

Bývalý generální ředitel Jiří Oliva to považuje za snahu o diskreditaci své osoby a odvetu za to, že nepodléhal lobbistům. "Ministr nikdy sebemenší výhradu k našemu podniku neměl. Domnívám se, že by mohla připadat v úvahu i taková možnost, že pan ministr je někým vydírán."

Výsledky šetření Nejvyššího kontrolního úřadu v podniku mají být známy do konce března.

Lenka Šumová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme