Lesy ČR sčítají škody po orkánu. Eberhard za jednu noc poničil asi milion kubíků dřeva

Orkán Eberhard poničil z neděle na pondělí v lesích státního podniku Lesy České republiky podle prvních předběžných odhadů asi jeden milion metrů krychlových dřeva. Finančně podnik škody zatím nevyčíslil. V pondělí to řekla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Státnímu podniku patří téměř polovina lesů v zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Hradec Králové Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasiči v Královéhradeckém kraji odstraňují popadané stromy

Hasiči v Královéhradeckém kraji odstraňují popadané stromy | Zdroj: HZS Královéhradeckého kraje

Objem zničeného dřeva představuje přibližně osm procent z letos očekávaných celkových těžeb na úrovni 12,5 milionu metrů krychlových. Objem jeden milion metrů krychlových představuje zhruba jeden milion stromů.

Kvůli vichru byly bez proudu statisíce domácností, na Sněžce naměřili přes 200 km/h

Číst článek

„Škody budeme upřesňovat v dalších dnech a týdnech,“ řekla Jouklová. Kvůli polomům lesníci lidem nedoporučují v těchto dnech vstupovat do lesů, protože hrozí pád ulomených větví i celých stromů. Lesníci nyní budou především uvolňovat lesní cesty, aby se k polomům mohli dostat.

Dosud největší větrnou kalamitu v historii Lesů ČR udělal orkán Kyrill, který v lednu 2007 poničil šest milionů metrů krychlových dřeva. Škody tehdy dosáhly jedné miliardy korun.

Kalamitní dřevo zničené uragánem zřejmě ještě více zahltí trh se dřevem, který je v celé střední Evropě pod velkým tlakem dřeva z kůrovcové kalamity. Poničené dřevo je přitom třeba přednostně vytěžit, aby se příští rok nestalo zdrojem kůrovce.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme