Vichřice zničila asi 300 tisíc stromů Lesů ČR. Největší škody jsou ve středních Čechách

Vichřice Mortimer poničila v pondělí v lesích státního podniku Lesy České republiky podle prvních odhadů asi 300 000 metrů krychlových dřeva. Představuje to asi 300 000 stromů. Podnik, kterému patří téměř polovina lesů v zemi, zatím finančně škody nevyčíslil. V úterý to řekla mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šumava

Kalamitní dřevo zničené vichřicí zřejmě ještě více zahltí trh se dřevem, který je pod velkým tlakem kvůli dřevu z mimořádné kůrovcové kalamity. (ilustrační foto) | Foto: Matěj Vodička | Zdroj: Český rozhlas

„Jde o jednotlivé vývraty a zlomy. Zatím nevíme o žádné lokalitě poškozené plošně, ale údaje budeme v dalších dnech zpřesňovat. Největší škody jsou podle všeho ve středních Čechách,“ uvedla mluvčí.

Kůrovec a nižší ceny dřeva. Hrubý zisk Lesů České republiky se propadl o 90 procent na 169 milionů

Číst článek

Objem zničeného dřeva představuje přibližně 2,5 procenta z letos očekávaných celkových těžeb Lesů České republiky na úrovni 12 milionů metrů krychlových dřeva. Z toho by asi devět milionů metrů krychlových mělo připadnout na kůrovcové dřevo.

Kalamitní dřevo zničené vichřicí zřejmě ještě více zahltí trh se dřevem, který je pod velkým tlakem kvůli dřevu z mimořádné kůrovcové kalamity.

Zatím poslední velkou škodu nadělal vítr v lesích letos v březnu. Orkán Eberhard tehdy ve státních lesích poničil asi milion metrů krychlových dřeva.

Dosud největší větrnou kalamitu v historii Lesů České republiky způsobil orkán Kyrill, který v lednu 2007 poničil šest milionů metrů krychlových dřeva. Škody tehdy dosáhly jedné miliardy korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme