Pěstitelé likvidují miliony sazenic smrků, není o ně zájem. Končí na kompostu nebo je firmy spalují

Lesní školky se zbavují milionů sazenic smrků. Kvůli kůrovcové kalamitě se totiž poptávka po jehličnanech výrazně propadla a lidé je nekupují. Lýkožrout totiž v Česku napadá hlavně smrky. Jenže pokud pěstitelé sazenice neprodají, musí je vyhodit. Podle Sdružení lesních školkařů firmy za poslední tři roky zlikvidovaly patnáct milionů nepotřebných smrčků. Pěstitelé tak přicházejí o miliony korun.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smrk. Ilustrační foto

O jehličnany je menší zájem než o sazenice listnatých stromů. Ilustrační foto | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

„Jedná se o sazenici buku lesního, kde je nejprve nutné odstranit klest,“ říká Radiožurnálu Petr Martinec ze společnosti Lescus. Stromy sází tak, aby byl les smíšený, a tedy i pestrý. Mix listnáčů a jehličnanů má zabránit situaci, kdy celý les napadnou škůdci a nakonec zůstane jen holina. Tak je tomu teď na řadě míst Česka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pěstitelé likvidují miliony sazenic smrků, není o ně zájem.

„My jsme byli zvyklí do lesa dávat všechny druhy dřevin. Co nám tady předvádí příroda v posledních letech, kůrovcovou kalamitu, nás nutí procento smrků snížit,“ potvrdil Radiožurnálu už dříve jednatel Lesů města Písek Václav Zámečník.

Tak ale postupuje většina vlastníků lesů. Namísto jehličnatých stromů vysazují listnaté. Smrky proto v lesních školkách leží ladem a není o ně zájem.

„Po smrku se samozřejmě snížila poptávka. Náš plán je, že budeme produkovat asi o polovinu míň smrků, než jsme dělali. Dejme tomu z osmi na čtyři miliony. Všechno to jsou náklady. Tím, že smrky se pěstují čtyři roky, tak náklady na pěstování jsou v desítkách milionů korun. To jsou jen škody v naší společnosti každý rok,“ potvrzuje vedoucí výroby společnosti Lesoškolky Přemysl Němec.

Oheň i kompost

Třeba poptávka po smrku ve společnosti Wotan Forest klesla v posledních dvou letech o dvacet procent. Sazenice, které firma neudá, proto spaluje. Podobnou situaci teď řeší i Lesy města Brna.

‚Už je nezachráníme.‘ Lesníci musí kvůli suchu na jižní Moravě pokácet i některé duby a buky

Číst článek

„U stromků nelze reagovat z roku na rok. Problém jehličnanů a zejména smrku je, že bývá rozpěstovaný zhruba pět let a momentálně ho máme ve školkách zhruba 20 procent z dřívějších let. Takže hrozí, že část budeme muset skutečně zlikvidovat,“ doplňuje za společnost Andrea Musilová.

Nepotřebné smrky se drtí, spalují nebo končí v kompostu. Škody se šplhají do milionů korun ročně. Ztrátu se proto lesní školky snaží kompenzovat zdražením sazenic listnatých stromů, jak vysvětluje Němec.

„Funguje tržní prostředí. Když nejde na odbyt jedna dřevina, tak jde druhá a samozřejmě musejí být zohledněné ztráty. Zdražení bylo v posledních letech v řádech pěti procent za rok. Poptávka po listnáčích se zvýšila na úkor smrků i proto, že jsou dotačně podporované,“ popisuje vedoucí výroby společnosti Lesoškolky.

Buk, dub a javor

Firmy proto mění sortiment. Jenže někteří pěstitelé poptávku po listnáčích nestačí pokrývat. Těžko se jim dopředu odhaduje, o jaké dřeviny bude mezi zákazníky zájem.

Kůrovec a nižší ceny dřeva. Hrubý zisk Lesů České republiky se propadl o 90 procent na 169 milionů

Číst článek

Vypěstování sazenice určené do lesa trvá minimálně dva roky, proto v některých lesních školkách chybí. Výrazně větší zájem je hlavně o buk a dub.

„Zvýšil se zájem o listnaté sazenice. Především je to buk, dub a javor. Na území České republiky je poptávka v nejvíce postižených lokalitách kůrovcovou kalamitou, což je hlavně jižní Morava a Vysočina. Samozřejmě je nedostatek listnatých sazenic, a to i z důvodu absence semenného roku a tím nedostatku semen stromů,“ dodává Musilová z Lesů města Brna.

Plošný nedostatek sazenic ale podle ministerstva zemědělství zatím nehrozí. Podle rezortu je v lesních školkách aktuálně k dispozici zhruba 90 milionů kusů sazenic listnáčů. Jehličnatých stromů je pak 114 milionů kusů.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme