Letadla maďarských aerolinek Malév dolétala. O jejich místa usilují v i Češi

Ještě to není ani týden, co maďarské aerolinky Malév kvůli platební neschopnosti přestaly létat. Na jejich místo se už ale přímo žraločím způsobem natlačily jiné letecké společnosti, které vidí na budapešťském letišti velkou příležitost.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo - ilustrační snímek

Letadlo - ilustrační snímek | Foto: Evropská komise

Maďarské aerolinky, které z 95 procent vlastní stát měly dlouhodobé finanční problémy. Létat přestaly 3. února po té, co bylo několik letadel společnosti zadrženo na zahraničních letištích kvůli nezaplaceným dluhům.

Maďarská vláda Malév dlouho dotovala ze státního rozpočtu, ale EU rozhodla o tom, že tyto dotace musí aerolinky vrátit, což nakonec vedlo k tomu, že všechny její letadla zůstala na zemi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci okolo společnosti Malév komentuje bratislavský zpravodaj Vojtěch Bergr.mp3

Nejagresivněji se o uprázdněné místo po Malévu zajímá irské nízkonákladový přepravce Ryanair, který chce v Budapešti zřídit dokonce svou vlastní základnu.

Firma Ryanair už začala najímat stovky zaměstnanců Malévu a od jara by chtěla provozovat z Budapešti dokonce 26 nových leteckých linek.

Své angažmá v maďarské metropoli posilují také české aerolinky Smart Wings, ať už zpestřením nabídky letových destinací, nebo zvýšením frekvence letů z Budapešti a do Budapešti.

O maďarskou leteckou společnost Malév mají zájem i Češi

Číst článek

Problémy Malévu by ještě mohly zhoršit finanční situaci země. Panují především obavy, co odchod Malévu udělá z mezinárodním letištěm Ferihegy v Budapešti, kde se společnost starala asi o 40 procent příjmů letiště kvůli různým poplatkům za hangáry.

V Malévu, který zaměstnával asi 2 600 lidí, se zřejmě bude propouštět. Další ekonomickou hrozbou je, že Maďarsko bude muset hradit i soudní náklady s věřiteli Malévu. Maďarsko by tak mohly jeho bývalé aerolinky vyjít hodně draho.

Vojtěch Berger, Jakub Viliš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme