Poptávka po letecké nákladní dopravě se dostává na předkrizová čísla. Zájem o osobní stále klesá

Globální letecká nákladní doprava se v lednu vrátila na úrovně z období před pandemií covidu-19, propad v osobní dopravě se však prohloubil. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA).

Ženeva Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště

Poptávka po letecké osobní dopravě byla v lednu o 72 procent nižší než v lednu 2019 (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Poptávka po letecké nákladní dopravě se letos v lednu podle IATA zvýšila o 1,1 procenta oproti lednu 2019. Sdružení upozornilo, že nepoužívá srovnání s loňským lednem, protože je zkreslené pandemií. „Letecká nákladní doprava je zpátky na předkrizových úrovních, což je dobrá zpráva po světovou ekonomiku,“ uvedl šéf sdružení Alexandre de Juniac.

Vlastník British Airways má za rok 2020 kvůli pandemii rekordní ztrátu 194 miliard korun

Číst článek

Poptávka po letecké osobní dopravě však byla letos v lednu o 72 procent nižší než v lednu 2019. To představuje horší výsledek než meziroční pokles o necelých 70 procent v loňském prosinci, píše IATA.

„Rok 2021 začíná hůř, než rok 2020 skončil, což říká mnohé. Přestože očkování nabírá na tempu, vlády kvůli novým variantám covidu zpřísňují restrikce,“ upozornil de Juniac. „Nejistota ohledně délky trvání těchto restrikcí má dopad také na budoucí cestování,“ dodal.

V celém loňském roce se globální letecká osobní doprava kvůli pandemii propadla o 65,9 procenta. Utrpěla tak nejprudší celoroční pokles v historii. Globální poptávka po letecké nákladní dopravě se loni snížila o 10,6 procenta. To představovalo nejprudší pokles od roku 1990.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme