Letadla dál zůstávají na zemi. Řada pilotů musí trénovat na simulátorech

Dopravní piloti kvůli pandemické krizi pořád létají výrazně méně, pro zachování odborných schopností i potřebných osvědčení proto nyní trénují na leteckých simulátorech. Od začátku epidemie, kvůli které se snížil letecký provoz asi o dvě třetiny, a v případě některých společností až o 80 procent, není k dispozici dostatek letů k hodnocení pilotů v reálných podmínkách provozu. Píše o tom agentura AFP.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kokpit staršího simulátoru letounu ATR 42/72.

Kokpit staršího simulátoru letounu ATR 42/72. | Foto: Filip Jandourek

„Normálně by k něčemu takovému vůbec nedošlo,“ vysvětluje dopravní pilotka Airbusu A320 Tanja Harterová, která je i technickou ředitelkou Evropského sdružení technických letových posádek. To je organizace, která zastupuje na 40 tisíc evropských pilotů.

Pro profesionální piloty není v sázce pouze jejich zručnost, ale také oprávnění létat. Mezinárodní organizace pro civilní letectví stanoví povinnost uskutečnit tři vzlety a přistání během posledních tří měsíců, aby zůstávalo pilotní oprávnění platné.

Realita na simulátoru

V tu chvíli přicházejí na scénu simulátory, které jsou na hony vzdálené videohrám pro širokou veřejnost. Kokpit a obrazovky se chovají stejně jako za letu, přístroj simuluje také náklony a otřesy běžné při pohybu letadla, mají i zvukovou kulisu včetně alarmu.

‚Nejprudší pokles v historii.‘ Osobní letecká doprava v USA se propadla na úroveň z roku 1984

Číst článek

„Podobá se to skutečnému letu na 98 až 99 procent,“ potvrzuje prezident sdružení technických letových posádek a dálkový pilot společnosti KLM Otjan de Bruijn.

Podle pravidel organizace pro civilní letectví je možné si licence prodloužit na simulátorech. Piloti musejí navíc dvakrát ročně absolvovat obsáhlejší teoretické a praktické zkoušky, které prověřují zejména schopnost reakce na poruchy a krizové situace.

‚Zrezivělí‘ piloti

Aerolinky Air France mají 16 simulátorů, které jsou v provozu až 22 hodin denně. Simulace na objednávku mohou například zabránit ztuhlosti kloubů při návratu za knipl do běžného provozu, vysvětluje pilot a tiskový mluvčí letecké společnosti Philippe Lacroute. „V naší profesi je procvičování zásadní,“ říká.

„Ochranné prvky jsou tak zásadní, že nehrozí žádné riziko,“ tvrdí specialista na leteckou bezpečnost Xavier Tytelman. Přesto americká média v posledních týdnech informovala o menších incidentech, které připisovala pilotům „zrezivělým“ nečinností.

Agentura Evropské unie pro bezpečnost letectví také přiznává, že „věnuje pozornost nedostatku operativního procvičování pilotů“, který řeší právě použitím simulátorů.

Obavy o práci

Některé letecké společnosti už posílají do vzduchu jen část pilotů. Podle Evropského sdružení technických letových posádek už 18 tisíc pilotů dostalo výpověď nebo jim výpověď hrozí, což vyvolává napětí a špatnou náladu. Plat pilotů, kteří nadále létají, také klesl, protože se propadly odměny za odlétané hodiny.

Smartwings vrací do provozu Boeing 737 MAX 8. První let zamíří ve čtvrtek do španělské Malagy

Číst článek

Podle nedávné studie personální společnosti Goose a specializovaného listu FlightGlobal, které se účastnilo na 2600 pilotů, se 82 procent pilotů, kteří létají nebo je firma kvůli nedostatku práce zatím nechává doma, o svou práci obává. Tato skutečnost je poměrně paradoxní, když ještě v roce 2019 byl pilotů nedostatek. Nejoptimističtější předpoklady počítají s návratem na předkrizový objem leteckého provozu v roce 2024.

Mnohé aerolinky jsou si vědomy rizik pro psychiku svých pilotů. Proto zřídily podpůrné programy, které se liší podle zemí i firem. „Nestaráme se jen o praktické cvičení, ale také o osobní stránku,“ vysvětluje Harterová ze sdružení technických letových posádek.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme