Letecká společnost Korean Air podala oficiální nabídku na podíl v ČSA

Letecká společnost Koeran Air podala oficiální nabídku za odkup 44procentního podílu v Českých aeroliniích. Zaplatit za něj chce několik milionů dolarů. Chce tak posílit svojí pozici na trhu ve střední a východní Evropě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České aerolinie (ČSA)

České aerolinie (ČSA) | Foto: Tomáš Adamec

Nabídku společnost Korea Air už předala české straně. Informaci přinesl server iHNed.cz, který se odkazuje na viceprezidentku Koeran Air Emily Cho. Žádné další údaje už ale k dispozici nejsou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nabídce Korean Air mluvil redaktor Jan Beneš

K věci se nechce zatím vyjádřit ani ministerstvo financí, tedy majoritní vlastník ČSA. Mediální zástupci Českému rozhlasu nabídku korejských aerolinií nepotvrdili, ale ani nevyvrátili. Oficiální stanovisko podle nich řekne šéf resortu Miroslav Kalousek nejdříve ve středu, a to po jednání vlády.

Kolik peněz nabízí jihokorejská společnost za podíl v ČSA, zatím také není známo. Zmiňovaný iHNed.cz ale informuje o několika milionech dolarů, kterou chce společnost doslova utratit za to, aby se stala druhým největším akcionářem v ČSA.

České aerolinie patří mezi nejstarší letecké společnosti v Evropě. Služby poskytuje již od roku 1923. ČSA jsou členem mezinárodní aliance deseti leteckých společností – Sky Team.

Ambice těchto aerolinií ale přesahují český trh. Korean Air chtějí být do šesti let jedním z největších leteckých dopravců na světě.

„Neznám podrobnosti nabídky, mohu spíše mluvit o faktu, že Korean Air má zájem vstoupit do ČSA,“ řekl výkonný ředitel společnosti Patria Finance Petr Kováč. „A to se dá hodnotit jedině pozitivně. Korean Air je velká letecká společnost, která má potenciál na to, aby mohla podpořit České aerolinie.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Korean Air přiblížil výkonný ředitel společnosti Patria Finance Petr Kováč

Kováč připomněl, že korejský dopravce poměrně dobře roste. Investuje do dalšího rozvoje. „Především otevírá nové linky. V Oceánii, v Asii a Africe. Poměrně robustně buduje svou platformu.“

Qatar Airways zřejmě ztratily zájem

Česká vláda koncem minulého roku oznámila, že z padesáti oslovených firem mají zájem o ČSA jenom dvě společnosti. A to právě Korean Air a Qatar Airways. O tom, jestli do Prahy přišla také nabídka od této společnosti, nejsou v tuto chvíli žádné informace. Posledním dnem, do kdy firmy mohly podat závazné nabídky, byl 28. únor - tedy minulý čtvrtek.

Rozhodnutí o prodeji ČSA by podle dřívějších informací mělo padnout už během dubna nebo května. Ale to, jestli vláda podíl v ČSA skutečně prodá, je nejisté. Aerolinie totiž nechce prodat za každou cenu.

Zavazadla na letišti. | Foto: Tomáš Adamec

Je proto také možné, že tendr skončí bez výsledku. Tak tomu bylo v roce 2009, kdy se vláda snažila ČSA privatizovat. Ve hře tehdy byly čtyři společnosti, nakonec nabídku podalo jenom konsorcium Unimex Group - Travel Service. Vláda nakonec soutěž zrušila.

Milan Kopp, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme