Zájem o letenky v Česku roste. Mezi nejžádanější destinace patří Španělsko, Řecko nebo Velká Británie

Prodeje letenek v Česku rostou každým týdnem. Oproti loňskému létu je sice zájem stále zhruba poloviční, ale poptávka roste každým týdnem až o 20 procent. Vývoj po krizi tak podle prodejců naplňuje nejoptimističtější scénáře. Postupně se snižují i ceny letenek. Vyplývá to z informací prodejců.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

smartwings, letadla, aerolinky

Prodeje letenek v Česku opět rostou, ceny se ale snižují. (ilustrační foto) | Foto: David W Cerny | Zdroj: Reuters

Mezi nejvyhledávanější destinace patří podle prodejců zejména jihoevropské státy. Podle dat Kiwi.com vedou Španělsko, Itálie a Řecko. U portálu Letuška.cz se nejvíce prodávají lety do chorvatského Splitu. Z dalších zemí je pak nejvyhledávanější Velká Británie, která ovšem patřila k nejvytíženějším destinacím vždy.

Pilotům kvůli koronaviru hrozí, že nenajdou práci. Výcvik v Česku je přitom stojí asi dva miliony korun

Číst článek

Snižuje se i průměrná cena letenek. U portálu Letuška.cz se zhruba v polovině měsíce pohybovala kolem 6250 korun, meziročně o 3000 korun méně. To je zapříčiněno především zvýšením poptávky o evropské destinace, které nyní tvoří asi 85 procent prodejů. Klesají ovšem i samotné ceny do některých evropských míst, například do Španělska nebo Itálie v minulých týdnech klesly asi o pětinu.

Krize ovlivnila i chování zákazníků, kteří nyní kupují letenky s mnohem menším předstihem než dříve, protože se obávají dalšího vývoje koronavirové situace. Podle dřívějších informací Kiwi.com se doba nákupu letenky před odletem snížila meziročně zhruba o deset dní. „Potvrzuje nám to budoucí trend, kdy lidé budou objednávat letenky s mnohem menším předstihem, budou vyžadovat větší flexibilitu, méně riskovat,“ uvedl viceprezident pro produkty Kiwi.com Michal Šindelář. Aktuálně je průměrná doba rezervace před odletem 21 dní.

Spolu s růstem prodejů stoupá i počet obnovených leteckých linek z Česka. Na pražském letišti v současnosti fungují pravidelné linky do více než 60 destinací. Proti loňské letní sezoně jde přibližně o polovinu destinací.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme