Regionální letiště po loňském propadu v počtu odbavených cestujících čeká i letos nejistá sezona

Regionální letiště včetně toho brněnského letos doufají v lepší sezonu než loni. Černý rok pro létání a cestování kvůli pandemii covidu-19 způsobil brněnskému letišti ztráty v desítkách milionů korun. Tato letní sezona zatím vypadá lépe, i přesto je nejistá – komplikovaný je hlavně návrat pravidelných linek.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cestující na letišti (ilustrační snímek)

Cestující na letišti (ilustrační snímek) | Zdroj: Fotobanka Unsplash

Od začátku měsíce se z Brna znovu létá do Londýna. Jak to vypadá s dalšími linkami, lze v tuto chvíli jen těžko napevno říct. Ještě před dvěma týdny se zdálo, že na začátku července spustí aerolinky Ryanair pravidelné spojení Brna s Bergamem u Milána. Jenže podle aktuálních informací se obnovení linky přesunulo na 16. července. A ke stejnému datu je odsunuté i posílení spojů do Londýna.

Z letiště do Kladna vlakem v roce 2028. Projekt na novou trať zpracuje za 27,3 milionu trojice firem

Číst článek

Místo létání dvakrát týdně v pátek a v neděli to má být čtyřikrát týdně ještě v pondělí a ve středu. Není to poprvé, co dopravce mění své plány. Důvodem je jednak kolísavý zájem cestujících, jednak epidemická situace ve světě a také opatření a podmínky pro cestování v jednotlivých státech.

Zájem o létání z Brna

Rok 2019 byl pro letiště nejlepší v jeho novodobé historii. Přes terminály prošlo přes půl milionu lidí. Naopak loni po celosvětovém propuknutí pandemie se letecký provoz takřka ze dne na den zastavil, a zejména klíčová letní sezona byla velmi slabá. A tak v roce 2020 letiště odbavilo přes 86 tisíc lidí. Na letošní rok společnost počítá s číslem 250 tisíc, tedy polovičním provozem oproti rekordnímu roku 2019.

Kam z Brna?

Kromě zmíněné linky do Londýna a vracející se linky do Bergama u Milána jsou to teď hlavně dovolenkové lety, které zajišťuje společnost Smartwings. Jsou to zejména destinace v Řecku, Bulharsku a Egyptě, k tomu se přidají i charterové lety pro cestovní kanceláře do Tuniska nebo na Malorku.

Dá se předpokládat, že letadla budou plnější v druhé půli prázdnin – třeba proto, že lidé před vycestováním čekají na poslední dávku očkování a na vydání takzvaného covidového pasu platného uvnitř Evropské unie. Ty by měly lidem cestování usnadnit od července, jak rozhodl Evropský parlament.

Tomáš Kremr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme