Pražské letiště letos odbavilo 10 milionů lidí, o 5,6 milionu více než loni

Pražské letiště Václava Havla překročilo o víkendu hranici deseti milionů přepravených cestujících za letošní rok. Loni to bylo za celý rok 4,4 milionu lidí. Počet vzletů a přistání dosáhl zhruba 490 tisíc, což bylo na úrovni 60 procent předcovidového roku 2019. Na tiskové konferenci to v úterý uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Václava Havla, ilustrační foto

Ministerstvo dopravy podle Kupky jedná s několika dopravci o jejich návratu nebo navýšení provozu do Prahy. | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Za celý letošní rok pražské letiště očekává 10,7 milionu cestujících, tedy o dva miliony více, než původně plánovalo. Důvodem bylo rychlé zrušení koronavirových opatření, což mělo větší pozitivní dopad než důsledky konfliktu na Ukrajině.

Letadlo do Británie muselo nouzově přistát v Praze kvůli podezření na výbušné zařízení

Číst článek

Podle předsedy představenstva Letiště Praha Jiřího Pose bude podnik letos v zisku, provozní zisk by se měl pohybovat okolo dvou miliard korun proti 180 milionům loni.

„V příštím roce očekáváme 12,7 milionu přepravených cestujících,“ uvedl Pos.

Podnik podle něho očekává lepší první čtvrtletí, které nebude utlumeno epidemickými restrikcemi. U dovolenkového provozu je kvůli ekonomické situaci spíše konzervativní, řekl.

Černá čísla i železnice

V letošním roce skončí v černých číslech i Řízení letového provozu. Podle generálního ředitele Jana Klase podnik po přijetí řady úsporných opatření v minulých dvou letech čeká příští rok zejména stabilizace nového systému řízení provozu.

„Čekáme mírné zvýšení provozu v přeletech i na letištích,“ dodal Klas.

Ministerstvo dopravy podle Kupky jedná s několika dopravci o jejich návratu nebo navýšení provozu do Prahy. Mimo jiné vyjednává se společnostmi z Kataru, Kanady a vrátit by se mohl v průběhu letní sezony Korean Air.

V listopadu vzrostl státní schodek na 337,1 miliardy korun. ‚Plánovaný deficit dodržíme,‘ slibuje Stanjura

Číst článek

V příštím roce plánuje ministerstvo posun v přípravě paralelní vzletové a přistávací dráhy v Praze, kde očekává vydání nepravomocného rozhodnutí, a zahájení prací na železničním spojení letiště s centrem Prahy.

Posilovat chce aktivity i na regionálních letištích, například v Českých Budějovicích. Rozvíjet hodlá také činnosti v Czech Aviation Training Centre, které bylo původně nabízeno k prodeji, ale nenašel se zájemce za očekávanou cenu.

Letoví dispečeři i Úřad pro civilní letectví se musí také vyrovnat s velkým nárůstem provozu bezpilotních letounů. V současnosti je podle ředitele Úřadu pro civilní letectví Davida Jágra v tuzemsku přes 40 tisíc dronů

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme