Letiště Praha-Ruzyně odbavilo v roce 2011 téměř 12 milionů lidí

Téměř 12 milionů cestujících odbavilo v roce 2011 mezinárodní letiště Praha v Ruzyni. Množství pasažérů stouplo loni meziročně o 2 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Praha Ruzyně

Letiště Praha Ruzyně | Foto: Filip Jandourek

Podle ředitele Letiště Praha Jiřího Pose se jedná o statisíce lidí navíc, a přestože to neznamená evropský průměr, je to podle něj úspěch.

„Když se podíváme na faktory, které ovlivňovaly loňský rok, tak to byl mix pozitivních i negativních vlivů. Mezi negativní vlivy patří probíhající restrukturalizace ČSA, významné snížení kapacity a počtu přepravených cestujících, proti tomu velký nárůst u síťových dopravců,“ řekl v pořadu Stalo se dnes.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Stalo se dnes byl ředitel Letiště Praha Jiří Pos

Právě síťoví dopravci tvoří podle Pose 67 procent výkonu na letišti. Následují nízkonákladoví dopravci s 22 procenty, zbytek patří charterům. „V segmentu síťových dopravců se nám podařilo nahradit výpadky ČSA růstem ostatních společností jako například Lufthansa, British Airways, Swiss a podobně,“ dodal ředitel letiště.

Pražské letiště podle Pose navíc pravidelně provádí průzkumy spokojenosti cestujících se službami letiště. S agenturou STEM každý rok připraví téměř 20 tisíc dotazníků.

„Nadále je Letiště Praha příjemné jak pro odlet, přílet, případně přestup. Cestující oceňují čistotu a kvalitu služeb v procesu odbavení. Stále citlivým standardem zůstávají ceny jak občerstvení, tak i v prodejnách Duty free, ale i tam došlo meziročně ke zlepšení,“ popsal ředitel.

Na Letišti Praha v Ruzyni probíhá podle Pose za hodinu 46 pohybů na dráhovém systému, což může být až 8 tisíc cestujících v obou směrech. S těmito čísly se letiště řadí zhruba na 30. místo v rámci Evropy, ve světě je těsně za první stovkou.

Letiště Praha loni odbavilo 11,79 milionu cestujících

David Šťáhlavský, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme