Po dvou letech znovu v zisku. Cestujících na Letišti Praha je ale stále méně než před pandemií

Společnost Letiště Praha vykázala za loňský rok čistý zisk 283 milionů korun, když v roce 2021 firma skončila téměř v miliardové ztrátě kvůli pandemii covid-19. Oproti roku 2019 je však loňský výsledek stále nižší o zhruba 2,7 miliardy Kč. Hrubý provozní zisk (EBITDA) mělo letiště loni 2,2 miliardy korun, což je o dvě miliardy více než v předešlém roce. Letiště Praha to v pátek uvedlo v tiskové zprávě.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Václava Havla, ilustrační foto

Letiště Praha očekává v letošním roce překročení hranice 13 milionů odbavených cestujících (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Výsledky hospodaření pozitivně ovlivnil nárůst počtu odbavených cestujících, který meziročně stoupl o více než šest milionů na 10,7 milionu. Stále však počet nedosáhl na čísla před covidem.

„Letiště Praha meziročně více než zdvojnásobilo počet odbavených pasažérů a provozní zisk zvýšilo o dvě miliardy korun. Navzdory menšímu počtu zaměstnanců, než by byl optimální stav, se tak odrazilo od covidového dna,“ uvedl k výsledkům hospodaření ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

„A očekávám, že letos bude pokračovat v postupném návratu k dřívější vytíženosti a ziskům umožňujícím pokračovat v plánovaných investicích,“ doplnil.

Podle předsedy představenstva Letiště Praha Jiřího Pose firma v loňském roce investovala více než 1,1 miliardy Kč. „Největšími projekty byla celková rekonstrukce Terminálu 3, pojezdových drah a výměna náhradních zdrojů pro hlavní vzletovou a přistávací dráhu,“ dodal.

Letiště Václava Havla Praha bylo v průběhu roku 2022 spojeno přímou linkou se 147 destinacemi, nabídku zajišťovalo 58 dopravců.  Letiště Praha očekává v letošním roce překročení hranice 13 milionů odbavených cestujících. I toto číslo by však stále bylo pod hranicí z předcovidového roku 2019, kdy letiště odbavilo 17,8 milionu pasažérů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme