Pražské letiště začalo rekonstruovat třídicí linku na Terminálu 1. Cestující čekají změny v odbavování

Část cestujících čekají na pražském Letišti Václava Havla od neděle změny při odbavení. Týká se to těch, kteří poletí mimo schengenský prostor – tedy z Terminálu 1. Důvodem je rekonstrukce třídicí linky zavazadel v této části letiště. Pokud si cestující budou chtít odbavit zavazadlo, musí od března udělat pár kroků navíc a s kufrem jít do Terminálu 2. Se změnami musí počítat do 31. srpna.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na letišti budou rozmístěné ukazatele

Na letišti budou rozmístěné ukazatele | Zdroj: Letiště Václava Havla

Letiště Václava Havla v Praze je na hraně své kapacity. Loni odbavilo zatím rekordní počet cestujících – téměř 18 milionů.

Státní Letiště Praha tak musí terminály modernizovat. Podle mluvčí letiště Kateřiny Pavlíkové firma spolupracuje s leteckými společnostmi, cestovními kancelářemi nebo hotely, aby cestující o změnách věděli dopředu.

Letiště v Praze rozšíří druhý terminál. Změny budou stát 16 miliard a povedou k navýšení kapacity

Číst článek

„Pokud nepřijedou rovnou na Terminál 2, musí následovat navigaci, která tady bude nainstalována jak na zemi, tak ve výši očí. Mohou se zeptat samozřejmě i našich pracovníků na informacích,“ řekla Pavlíková Radiožurnálu.

Terminál 1 zůstává nadále v provozu. Změny se týkají jen cestujících dvaadvaceti leteckých společností. Nejčastěji jde o dálkové lety mimo Schengen – například do Spojených států, Kanady nebo asijských zemí.

Opatření se ale dotkne také letů British Airways do Londýna a některých nízkonákladových společností. Komplikacím se vyhnou ti, kteří letí jen s příručním zavazadlem a odbaví se online.

Cesta na deset minut

Cesta mezi terminály by podle vedení letiště měla trvat deset minut. „Z příletové haly Terminálu 1 půjdou cestující kolem poboček občerstvení a dále pak spojovacího objektu. Na jeho konci je supermarket, eskalátor a výtah. Na zemi budou šipky červené barvy a navigace směrem do Terminálu 2 bude rovněž v červené barvě,“ popsala Radiožurnálu mluvčí letiště Kateřina Pavlíková.

Jak se nyní orientovat na pražském letišti? | Zdroj: Letiště Václava Havla

V Terminálu 2 budou pro cestující, kterých se opatření týká, vyhrazeny přepážky v sekci označené jako Red zone. Na místě budou také zaměstnanci letiště, kteří budou cestující o změnách v odbavení informovat.

Tři hodiny před odletem

Mění se pouze místo odbavení. Cestující budou dále odlétat z terminálů, které určuje letový řád. Po vyřízení letenek půjdou do Terminálu 1 po zelené navigaci – tam projdou standardní pasovou a bezpečnostní kontrolou. Firma ale lidem doporučuje, aby na letiště přijeli minimálně tři hodiny před odletem.

Rekonstrukce třídírny zavazadel bude celkově stát půldruhé miliardy korun. Kromě toho letiště Václava Havla pokračuje v další modernizaci.

„Na letišti pokračují rozvojové projekty, ať už je to rekonstrukce třídírny zavazadel nebo výstavba nových odbavovacích přepážek. Pracujeme také na opravách a rozšíření pojezdové dráhy. V dlouhodobém horizontu chceme dostavět Terminál 2 a například vystavět paralelní dráhu,“ řekla Radiožurnálu mluvčí Kateřina Pavlíková.

Jan Nevola Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme