Letiště ve Varech počítá se ztrátou 7 milionů, do lázní přestane létat Aeroflot

Mezinárodnímu letišti v Karlových Varech hrozí ekonomické problémy. Kvůli klesajícímu počtu ruských turistů odkládá investice, v březnu propustí část zaměstnanců a v dubnu do lázní přestane létat Aeroflot. Letošní ztrátu hospodaření dopravního terminálu odborníci odhadují na více než 7 milionů. Úbytek ruských návštěvníků ovšem znamená nejistotu i pro obyvatele města, kteří pracují ve službách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Karlovy Vary

Letiště Karlovy Vary | Foto: Libor Nesvadba

„Pracuji v provozu, kde jsme na ruské klientele závislí. Teď se to ale hodně zhoršuje a nevím, co bude dál,“ svěřuje se paní Miroslava.

Pracuje v zázemí velkého karlovarského lázeňského domu a její tým se stará hlavně o ruskou klientelu, které rychle ubývá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Karlovarské letiště letos počítá s propadem kolem 7 milionů korun. Ubývá ruských turistů a do lázní přestane létat Aeroflot. Více Zdeněk Trnka

Pro krajského radního Petra Šindeláře z ODS nejsou potíže hoteliérů ničím novým.

„Informace samozřejmě mám. Byť jsou to neoficiální zprávy, v důsledku situace se hovoří až o 50procentním propadu a jsou i pesimističtější odhady,“ upozorňuje.

Zejména kvůli propadu rublu a situaci na Ukrajině jezdilo do lázní méně turistů už v loňském roce. Od letošního dubna ale do lázní přestanou létat pravidelné linky Aeroflotu. Jestli spoje nahradí jiný dopravce z východu, zatím nikdo neví.

„Jeden z největších tour operátorů a poskytovatelů klientů pro letecké společnosti se rozešel s Aeroflotem a začal definovat svoji spolupráci s jiným poskytovatelem letecké služby. Budeme se snažit zjistit, jestli je možné, aby i tento dopravce začal létat do Karlových Varů,“ říká Šindelář.

Podle náměstka hejtmana a sociálního demokrata Jakuba Pánika čeká letiště provozované krajem v tomto roce finanční propad kolem 7 milionů korun. Ztrátu ustojí díky ziskům z předchozích let. Vedení terminálu ale pravděpodobně omezí nutné investice do modernizace dráhy a sídla hasičů.

Letadla ruské společnosti Aeroflot | Foto: www.aeroflot.ru

„K zásadnímu rozhodnutí, jestli investici přeložíme na příští rok, nebo rozběhneme přípravu všech věcí k investici už letos, dojde někdy koncem léta,“ informuje Pánik.

Letos se bude i propouštět. Z 58 pracovníků terminálu dostane výpověď pět lidí.

„Prakticky až na jednoho jsou to všechno odchody, které souvisí s důchodem nebo s dobrovolným odchodem, se změnou zaměstnání a tak dále,“ uvádí manažer letiště Radek Zábranský.

Pravidelnou linku by mohl dotovat spolek

Karlovarský kraj, město Karlovy Vary a letiště teď chtějí založit sdružení, které by mělo sehnat peníze na nový pravidelný letecký spoj. Ročně by spolek linku musel dotovat nejméně 15 miliony korun.

„Hlavním účelem, proč by se spolek zakládal, je, aby se vytvořil peněžní fond a z tohoto fondu by mohly být dotovány letecké linky, které by nahradily výpadek turistů z Ruska,“ vysvětluje krajský radní Petr Šindelář.

Pro lázeňské město je teď orientace na ruský trh nevýhodná. Pokusy z minulých let přivést na letiště pravidelné spoje ze západu skončily nezdarem.

Zdeněk Trnka, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme