Letiště Vodochody je blíž rozšíření. Dostalo platný posudek vlivu na životní prostředí

Letiště Vodochody nedaleko Prahy může pokračovat v přípravách na rozšíření. Od ministerstva životního prostředí získalo platný posudek vlivu na životní prostředí. Pokud by přípravy pokračovaly ideálně, mohlo by rozšíření být hotové do sedmi let, řekl mluvčí investiční skupiny Penta Ivo Mravinac. Penta je investorem projektu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Vodochody

Letiště Vodochody | Foto: Penta Investements

Ministerstvo životního prostředí vydalo ověřovací stanovisko, kterým potvrdilo původní pozitivní stanovisko EIA k záměru z roku 2013. Letiště Vodochody tak nyní může zažádat o územní rozhodnutí, potvrdila Radiožurnálu Jana Taušová z tiskového oddělení resortu.

Letiště Vodochody - vizualizace | Foto: Penta Investements

„Stanovisko EIA z roku 2013 je tedy platné, a to s dnes vydaným ověřením použitelné jako jeden z nezbytných podkladů pro povolovací řízení, ve kterých se bude fakticky rozhodovat o povolení záměru, například územní řízení nebo stavební řízení,“ uvedla Taušová.

Některé okolní obce ale s rozšířením letiště nesouhlasí a dlouhodobě proti němu bojují. Obávají se například nadměrného hluku a dopadu na podzemní vody. Iniciativa zatím neví, jak se k rozhodnutí ministerstva životního prostředí postaví.

„Odhadl bych, že máme zhruba 80 procent dokumentů, které potřebujeme pro zahájení územního řízení. Samozřejmě po územním řízení bude následovat ještě stavební řízení,“ popsal pro Radiožurnál ředitel letiště Vodochody Martin Kačur.

Stovka podmínek pro rozšíření

Ministerstvo v květnu zastavilo u posudku přezkumné řízení a byla potvrzena platnost stanoviska z roku 2013. Ještě ale ověřovalo, jestli splňuje požadavky novely zákona z roku 2015, což nyní potvrdilo. Ověření mělo být podle původních informací hotové do letošních prázdnin.

Letiště Vodochody - vizualizace | Foto: Penta Investements

Kladný posudek z roku 2013 obsahoval přes 120 podmínek, které investor musí splnit. Šlo například o dostavbu přivaděče na dálnici D8. Kvůli stížnostem starostů okolních obcí, kteří podali 40 podnětů, ho ministerstvo prověřovalo a v roce 2014 zrušilo. Splnění podmínek je zapracované v podkladech pro územní řízení.

Podklady nyní nechá letiště podle ředitele Martina Kačura ještě upravit. Několik podmínek ministerstvo podle dnešního rozhodnutí vypustilo. „Musíme aktualizovat některé další věci, protože mezitím se změnily jiné zákony," dodal Kačur.

Jde například o posuzování hlukové zátěže a podobně. Podle ředitele se nyní nedá přesně odhadnout, jak dlouho zapracování potrvá, bude se ale jednat určitě o měsíce.

Tereza Janouškovcová Bartůňková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme